GYIK

GYIK

Gyakran ismételt kérdések!

Kiskutyát szeretnék! Melyik tenyésztőt válasszam?
Honlapunkon csak és kizárólag FCI kennelnévvel rendelkező, hivatalos tenyésztők találhatóak. Nem támogatjuk a származási lap (törzskönyv) nélküli kiskutya vásárlást (szaporítókat).
Amennyiben valamelyik fajta felkeltette az érdeklődését, a tenyésztők menüpontban bármelyik tenyésztővel fel tudja venni a kapcsolatot, ahol bővebb információt tud szerezni a születendő almokról, illetve meglévő kiskutyákról. Minden fajtán belül tenyésztőink hirdetései is megtekinthetőek. Figyelem! Egyesületünk nem vállal felelősséget a kiskutya vásárlására, hiszen nem tudunk eljutni minden tenyésztő minden almához személyesen. Ez minden esetben a tulajdonos és a tenyésztő felelőssége. Egyesületünk javasolja a szerződéskötést az adás-vételről, mely védi a tenyésztőt és a tulajdonost is. Olyan megoldás elfogadását nem javasoljuk, melyben a tenyésztő azt állítja, hogy a szülőknek van törzskönyve, de a kölyköknek nincs. A törzskönyv (származási lap) az egyetlen garancia a kutya fajtatisztaságára, és darabára 7000 Ft. Amennyiben egy tenyésztő a törzskönyvezés feltételeit nem tudja teljesíteni, akkor ott biztosan problémák vannak, és nem javasolt tőle kutyát venni.
Miért lépjek be az egyesületbe?
Egyesületünk az egyik legnagyobb tagsággal rendelkező kutyás klub Magyarországon a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége alatt. Tenyésztőink és tagjaink nagy része világszínvonalú munkát végez, világrendezvények sikeres résztvevői, legyen az kutyakiállítás, terelőverseny, agility verseny, Dog Dancing, mentőkutya bajnokság, ember kereső kutya verseny stb.
Tagjaink között családok, tanuló diákok, aktív felnőttek és nyugdíjasok is vannak. Egyesületünk célja, hogy támogatást nyújtsunk számukra, rendezvényekkel biztosítsuk az aktív életet, valamint segítsük a minőségi tenyésztés megvalósítását, a versenyzést és az összetartozást.
Egyesületünk fő tevékenysége a kutyatenyésztés-, kutyás sportok-, rendezvények biztosítása az angol- és ausztrál pásztorkutyák számára. 11 kutyafajta tenyésztőit és tulajdonosait karoljuk fel minden korosztályban. Tagjainknak aktív kikapcsolódást nyújtunk rendezvényeink által.
Terelőösztön-próbák, terelőversenyek, ügyességi versenyek, szépségversenyek és tenyészérték-mérések folynak egész évben, immáron 30 éve, az ország nagyon sok pontján.
Hogyan léphetek be az egyesületbe?

Mindazon személyek, akik szeretnének az Angol- és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület tagjai lenni innen tölthetik le a tagfelvételi kérelmet, amit kitöltve és aláírva a Klub címére kell postán (2213 Mononrierdő, Monori út 22.)  vagy beszkennelve a klub e-mail címére
(tagsag@club-info.hu) elküldeni.
Aki korábban nem volt tag az AAPKK-nál, kérem, hogy ne utalja el a tagdíjat úgy, hogy nem küldi el e-mailben  a „tagfelvételi lapot” is, mert a banki adatok nem tartalmazzák sem a lakás címet, sem az e-mail címet. A felvételi kérelemmel egyidejűleg a 15 000-Ft tagdíjat az alábbi bankszámlára kell átutalni:
AAPKK
Bank: Budapest Bank
Számlaszám: 10101308-06421500-01003006
A megjegyzésbe be kell írni a tag nevét és azt, hogy „tagdíj”.

Tag vagyok és megváltozott a címem, e-mail címem vagy telefonszámom. Mi a teendőm?

Amennyiben egy tag e-mail címe vagy postai címe, telefonszáma megváltozik, azt szíveskedjenek az egyesülethez is bejelenteni a tagsag@club-info.hu e-mail címen. A költségek csökkentése érdekében, a jövőben lehetőleg minden tagunkkal elektronikus úton kívánunk kapcsolatot tartani, ehhez viszont szükségünk van az élő e-mail címekre.

Szeretném kutyám törzskönyét átíratni az saját nevemre. Mi a módja?

A tenyésztő köteles gondoskodni arról, hogy a kölykök törzskönyvén és származási lapján az új tulajdonos neve és címe szerepeljen. A tenyésztőnek és az új tulajdonosnak együttesen kell kitöltenie és aláírnia a tulajdon átruházást igazoló nyomtatványt. A nyomtatványon szerepelnie kell a tenyésztő nevének, az új tulajdonos nevének, címének, a kutya fajtájának, nemének, nevének, törzskönyvi számának és/vagy egyedi azonosító számának és mind két fél aláírásának. Az átírási díj beérkezését követően az egyesület a törzskönyvön és a származási lapon keresztül vezeti az új tulajdonos adatait és a származási lapot az új tulajdonos részére megküldi. Felnőtt kutya tulajdonjogának átruházása esetén az eredeti tulajdonos kötelessége a nyomtatvány és a származási lap megküldése. Az egyesület az új tulajdonos adatait – kivéve a MEOESZ felé történő adatszolgáltatást – harmadik fél részére át nem adhatja. Az átíratás költsége –ha nincs más megállapodás – az új tulajdonost terheli.

Ebben az esetben bővebb információt elnökségi tagunk fog tudni adni:

Zoller Szilvia
(+36 30 383 2359)
tagsag@club-info.hu
1154 Budapest, Klapka utca 118.

Az átírás módja az eredeti törzskönyv személyes átadása egy kiállításon vagy elpostázása (javasolt beletenni egy keményebb papírt is, vagy vékony dossziét és a borítékra ráírni a postázás előtt, hogy “Kérem ne hajtsa össze!”, valamint ajánlott levélként küldeni). A törzskönyvet az alábbi  kitöltött  formanyomtatvánnyal együtt kell elküldeni: 

Tulajdonos átírási kérelem

Az átírási díjat (érvényes tagság esetén 5000.-, tagság nélkül 10.000.-) egyesületünk számára el kell utalni.

Az átírt törzskönyvet postai úton küldjük vissza.

Átírási ajánlat tenyésztők számára:

Amennyiben a tenyésztő a MEOESZ-től a kész törzskönyvek elküldését Zoller Szilvia címére kéri (1154 Budapest, Klapka utca 118.) és a tulajdonos átírási dokumentumokat e-mailben (tagsag@club-info.hu) vagy postán elküldi neki, az átírási díjakat az egyesület számlaszámára elutalja, úgy Szilvia az átírásokat rögtön el tudja intézni. Kérésre ezeket a már átírt törzskönyveket a teljesítmény füzetekkel együtt visszaküldi a tenyésztőnek vagy egyesével elküldi a gazdáknak ajánlott küldeményként.

Kiállításra szeretnék nevezni. Hogyan tudok?

Kiállításokra több fórumon keresztül lehet nevezni, ez attól is függ, hogy milyen típusú a kiállítás és ki szervezi. Egyesületünk Klubkiállítást és Speciál Kiállítást rendez minden évben, melyekre fajtaspecialista bírókat igyekszünk meghívni elsősorban külföldről. Ezen kiállításokra való nevezéshez honlapunkon talál felhívást. Az online nevezés a legegyszerűbb mód, melyhez a linket mindig az adott kiállítás nevezési felhívásában tüntetjük fel. A nevezéshez a tulajdonos nevére átírt törzskönyv, érvényes tagsági szám és befizetés szükséges. Amennyiben az online nevezés nem megoldható, akkor a letölthető dokumentumok között az általános nevezési lapot kitöltve, a nevezési díjat az egyesület számlaszámára elutalva az apkk@club-info.hu e-mail címen is lehet nevezni. Az online nevezés a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a nevezésnek!

További kiállítások a MEOESZ honlapján (https://www.kennelclub.hu/) vannak feltüntetve és itt minden kiállítás nevezőfelületére elnavigálnak a linkek. 

A leggyakoribb online nevezési oldalak :

https://nevezes.dogshow.hu/ illetve https://www.hod-dog.hu/hu

Mindkettőnél előre regisztrálni kell és feltölteni a nevezett kutya adatait, törzskönyvét. Innentől már csak egy kattintás a kiállításra való nevezés, a nevezési osztály kiválasztása. Érvényes tagsági szám nélkül a nevezési díj duplája kerül felszámításra, így a tagságot érdemes előre megigényelni egyesületünknél.
Hogyan válthatom ki a champion címet?

A championátusok típusairól, feltételeiről, díjairól illetve az igénylés menetéről az alábbi linken tájékozódhatunk bővebben:

Nemzeti Championátusok

Több módja is van a championátus kiváltásának.

1. A nagyobb MEOESZ rendezvényeken van lehetőség az oklevél igénylésére. A helyszínen lehetőség van a Champion kérelemnyomtatvány kitöltésére. Be kell mutatni a kiállításokon szerzett kártyákat és bírálati lapot melyekkel teljesítettük az adott championátust.

2. Postai igénylés. 

Ebben az esetben a MEOESZ felé hiánytalanul  el kell küldenünk a megszerzett eredményeket, a tagsági számot, a kutya törzskönyvének fénymásolatát is. 

3. Személyes igénylés a MEOESZ székházban: Budapest, Hoffher Albert utca 38-40.
A fedezőkanom fedezett másik tenyésztőnek. Mi a teendőm?

Minden későbbi probléma elkerülése végett a fedeztetés díját, feltételeit előre tisztázni kell, legjobb írásban. Érdemes kitérni azokra a pontokra is, hogy mi van akkor, ha nem lesznek kiskutyák, illetve ha 1 kölyök születik. Amennyiben a fedeztetés kifizetésre került, a fedezőkan tulajdonosának Fedeztetési igazolást kell adnia a fedeztetés tényéről:

Fedeztetési igazolás

A kan kutya törzskönyvének és esetleg kiállítási, szűrési eredményeinek másolatait szintén oda kell adnia.

Hogyan válthatok ki kennelnevet?

kennelnév tenyésztő ebtenyészetének Kinológiai Szövetség által kiadott és nyilvántartott egyedi elnevezése. Minden kennelnévnek írott és kiejtett formában különböznie kell a már védett kennelnevektől. Ezt a tenyésztők személyes használatra kapják, az összes általuk tenyésztett egyedet, ill. fajtát-ezzel a családnévvel kell törzskönyveztetni. kennelnevet nem lehet megváltoztatni, illetve újabbat kiváltani. A már kiadott kennelnevet a tenyésztő halála után az utolsó alomtól számított 10 év elteltével lehet újra engedélyezni. A kennelnevet a MEOESZ adja ki, kérelemre. A MEOESZ gondoskodik a kennelnév nemzetközi levédéséről. kennelnév kiváltásának díját és a levédés díját MEOESZ-hez kell befizetni. A befizetés után kennelnév végérvényesen védetté válik. A kennellétesítmény helység változtatása esetén a tenyésztőnek be kell jelentenie az új címet. Ha a tenyészkutyák több személy tulajdonában vannak, akkor erről a tulajdonosok között írásos szerződést kell kötni, melyből az egyes tulajdonosok jogai és kötelezettségei világosan kitűnnek. Szankciók: a fentiekben leírtak bármely feltételének be nem tartása esetén a kutyák hiánypótlásig törzskönyvet nem kaphatnak. 

A kennelnév kiváltásának módja és a nyomtatvány letöltése:
Kennelnév kiváltása

 

 

Admin.

Milyen tenyésztési eljárások vannak?

A fajtatiszta tenyésztés az ebtenyésztésben általánosan használt módszer. párosítás megtervezésekor tenyésztők általában a rokontenyésztéses depresszió elkerülésére törekednek, úgy megválasztva szülőket, hogy az utód(ok) származási lapján halmozottan ne forduljanak elő közös ősök az apai és anyai oldalon.

Rokontenyésztés: Rokontenyésztésről beszélhetünk, amikor többékevésbé szoros rokonokat párosítanak. Célja az additív gének rögzítése az állományban, de ez a módszer vitalitás csökkenését okozhatja. A rokon tenyésztettség kifejezésére a Wright-féle koefficiens használható.
Elsőfokú rokonok közötti párosítás (ún. incesztus-tenyésztés): Apa-leány, anya-fia, illetve teljes testvérek közötti párosítás csak különösen indokolt esetben, a tenyésztésvezető előzetes írásos engedélyével lehetségesAz engedélyt írásban, pároztatás indoklásával kell kérni. Az elbírálás ideje: max.15 nap. Az egyesület nagy hangsúlyt fektet az általa gondozott fajták típusának javítására és egészségének megőrzésére, ezért a nem kívánatos tulajdonságok, illetve örökletes megbetegedések felhalmozódását megelőzendő, elsőfokú rokontenyésztéses párosítás utólagosan nem engedélyezhető. Az ilyen engedély nélküli párosításból született egyedeket kiemelt figyelemmel kell kezelni, meggyőződve arról, hogy nem hordoznak nemkívánatos küllemi, viselkedésbeli hibákat, illetve az adott fajtában előforduló örökletes betegséget okozó hibás gént, homozigóta formában. Mindezért az engedély nélkül végzett elsőfokú rokontenyésztést következőképpen szankcionáljuk: az ilyen párosításokból született egyedek részére származási igazolást csak 12 hónapos életkoruk betöltése után, az egyesület által rendezett főtenyésszemlén való sikeres részvétel esetén adjuk ki. Az ilyen párosításokból született egyedek amennyiben nem rendelkeznek genetikai- mentesvagy hordozó (vagy az egyik szülő genetikai mentes) vizsgálati eredménnyel fajtájukban előforduló, dominánsrecesszív öröklésmenettel öröklődő és genetikai teszttel vizsgálható örökletes betegségek tekintetében (kivétel ez alól a CEA és MDR1) a tenyésztésből kizárandók.

Vonaltenyésztés: Klasszikus értelemben akkor beszélünk vonaltenyésztésről, mikor egy kimagasló értékű tenyészállattal hozzuk rokonságba az utódait, több generáción keresztül, úgy hogy más őssel ne legyenek rokonságban. Ennek az eljárásnak célja kimagasló egyed genetikai állományának megőrzése, az általa hordozott kívánatos tulajdonságok rögzítése. Nem elsőfokú rokonok közötti rokonpároztatásokhoz, ha a szülők megfelelnek a tenyésztési szabályzat előírásainak, nem kell külön engedély. 

Outcross: olyan egyedek párosítása, akik között nincs rokoni kapcsolat. Ha a szülők megfelelnek a tenyésztési szabályzat előírásainak, nem kell külön engedély. 
Almot szeretnék törzskönyveztetni. Mi a menete?

Minden kennelnévvel és érvényes tagsággal rendelkező tenyésztő tud törzskönyvet kérelmezni kiskutyái részére.  A törzskönyvezést leghamarabb a kiskutyák microchip transzporter beültetése után lehetséges (6 hetes kor után), de legkésőbb a kölykök 90 napos koráig. Törzskönyv későbbi kiváltására nincs lehetőség.

A törzskönyvezéshez szükséges dokumentációk:

– alombejelentő kitöltve: 

 • Alombejelentő nyomtatvány
 • szülőpár törzskönyvének fénymásolata (két oldal),
 • a szülőpár szűrési eredményei (ha rendelkezik velük),
 • a szülőpár kiállítási eredményei (ha rendelkezik velük),
 • szülőpár tenyészszemle bírálati lapjának fénymásolata,
 • fedeztetési igazolás,
 • chip transzporter igazolás, a chippezést végző állatorvos pecsétjével ellátva: Mikrochip ,
 • tagsági szám,
 • a törzskönyv kiváltás díjának igazolása.
Ezen dokumentumokat a MEOESZ irodájába kell beküldeni postán (MEOESZ, 1701 Budapest, Pf. 12.) vagy személyesen: 1194 Budapest, Hofherr Albert u. 42.
Online alombejelentésre is van már lehetőség. Ehhez az alábbi nyilatkozat kitöltése és MEOESZ részére beküldése szükséges: https://www.kennelclub.hu/files/files/KENNELCLUB/online_kerelem_tag.pdf Ezek után küldenek hozzáférést a MEOESZ online rendszerhez, ahol az alombejentés elvégezhető.

Bővebb információ és díjszabással kapcsolatos ügyekről az alábbi linken tud tájékozódni.
https://www.kennelclub.hu/index.php?link=alombejelentes_menete&m=359

A MEOESZ minden alombejelentőt elküld Egyesületünk részére ellenőrzésre, melyet elnökségi klubtagunk végez, és hiánypótlást jelezhet, amennyiben szükséges:
Peresné Csokona Bernadett (+36 20 340 2558)

Törzskönyvezési információ tkv@club-info.hu

Minden 2020. január 1-je után született kiskutya után egyesületünk kiállítási vouchert állít ki, mely minden kiskutya nevére szól és egyszer használható fel, a kutya életében bármikor, kizárólag egyesületünk által szervezett Klubkiállításon vagy Speciál Kiállításon.

 

FIGYELEM! A MEOESZ törzskönyvezési sebessége időszakonként változó lehet, ezért csúszásokkal számolni kell (akár 3-4 hónap is előfordulhat, különösen akkor, ha valamilyen hiánypótlásra van szükség a folyamat közben).  Kérje egyesületünk segítségét, ha bizonytalan egy alombejelentő státuszát illetően.
Mi a külföldről importált kutyák törzskönyvének honosításának menete?

A külföldről importált kutyák törzskönyvét minden esetben honosíttatni kell,  ha szeretnénk tenyésztésbe venni. A honsoítást a MEOESZ végzi. A honosítás intézhető személyesen illetve postai úton is. 

A szükséges dokumentációk: 

A honosításhoz szükséges dokumentumok:

 • eredeti EXPORT származási lap,
 • honosítási nyomtatvány kitöltve,
 • érvényes tagsági szám,
 • a honosítás díjának befizetéséről szóló igazolás.

A honosítás személyesen elintézhető a MEOESZ ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben vagy postai úton a MEOESZ levelezési címén: MEOESZ 1701 Budapest, Pf. 12.

A honosítás díja:
Honosítás a kötelező teljesítményfüzettel.
Tagsági kártyákkal rendelkezők részére :6.000 + 1.000,
Tagsági kártyával nem rendelkezők részére: 12.000 + 2.000,- 

Mi az a Tenyészszemle és miért szükséges?

Csak egészséges és nemzetközi előírásoknak megfelelő fajtajelleggel rendelkező kutyák használata engedélyezett tenyésztésben, tenyésztésre alkalmatlan kutyákat tenyésztésből ki kell zárni. Tenyészszemle csak az egyesület vezetősége által kiírt helyen és időpontban tartható. Az egyesület különösen jól képzett bírót hív meg mint tenyészszemle bírót. A bírónak ismernie kell az egyesület tenyésztési szabályzatát. A tenyésztés engedélyezés helyszínére történő belépéskor a kutya érvényes oltási könyvét be kell mutatni. Betegségre gyanús vagy beteg kutyát nem szabad felvezetni. A tüzelő szukákat a tenyészszemle megkezdése előtt be kell jelenteni, ekkor szabályozzák a részvételét. A tenyészszemlén csak származási lappal vagy regisztrációs lappal rendelkező ebek vehetnek részt, a kanoknak és szukáknak egyaránt legalább 12 hónaposnak kell lenniük. A helyszínen minden esetben ellenőrizni kell a tenyészszemlén résztvevő kutya egyedi megjelölését (microchip) a bírálat előtt. Azonosíthatatlan kutya nem bírálható. A tenyészszemlén való részvételhez eredeti származási lap szükséges a helyszínen. Csatolható még az egészségügyi szűrések dokumentációja, illetve az ösztönpróba/karakterteszt vagy munkavizsga bizonyítványok, amennyiben a kutya ezekkel a tenyészszemle napján már rendelkezik. A tenyészszemle bírálat a tenyészszemlére rendszeresített kétpéldányos nyomtatványon történik, melynek másodpéldánya az adatok számítógépes feldolgozása után az egyesület irattárába kerül. A tenyészszemle jegyzőkönyvet minden kutya bírálata közben jegyző rögzíti a bíró diktálása alapján. A bírálat után a jegyzőkönyvet a bíró hitelesíti. A tenyészszemle eredményee a kutya eredeti származási lapjára is felkerül.

Mi az a Terelő ösztönpróba (NHAT)?
A Terelő ösztönpróba, vagyis NHAT az angol- és ausztrál pásztorkutyák képességvizsgája, ahol a bíró arról bizonyosodhat meg, hogy az adott kutyában mennyire támad fel eredeti munkaköri kötelessége: a terelés. Ez egy kisebb birkanyájból álló, karámban végzett pár perces feladat, melynek követelménye az alapengelmesség. A kutyának behívhatónak kell lennie ahhoz, hogy a pályára léphessen.
Ez a képességvizsgálat vagyis ösztönpróba nagyon jól tükrözi a fajtákban még mindig rejlő képességeket. Szerepük a wesen megőrzésében még ha nagyon lassan is, de egyre nagyobb hangsúlyt kapott a tenyésztők körében.
Reméljük, hogy a tendencia folytatódik, és a küllem mellett a munkaképesség és a hozzá elengedhetetlenül szükséges mentális képességek, stabil idegrerendszer, egészséges anatómiai felépítés legalább annyira fontos helyet foglal majd el, mint egy nagyobb kiállítási eredmény. Csak így lehet kerek egész a pásztorkutyák tenyésztése. Sikeres teljesítése a Tenyésztésre kiemelt státusz egyik feltétele.
Mi az a Karakterteszt?

A Karakterteszt egy olyan felmérés, mely a kutya viselkedését vizsgálja néhány élethelyzetben. A teszten való részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges. A hétköznapi életben előforduló szituációkban vizsgáljuk a kutya viselkedését. A teszt eredménye azt mutatja, hogy az eb mennyire felel meg a fajtától elvárt viselkedési követelményeknek. Sikeres teljesítése a Tenyésztésre kiemelt státusz egyik feltétele.

Mi az a Munkavizsga (HWT)?

A vizsgát azért végzik, hogy értékeljék a kutyák következő képességeit: terelési hajlam, engedelmesség, kezdeményező képesség és kíméletesség. A vizsgának a terelőkutyák tenyésztésére való kiválasztást kell elősegítenie. Segít annak megértésében is, hogy hogyan eddzük a kutyánkat. A vizsgán legalább egyéves juhászkutyák (birka és marha) vehetnek részt. Egyheréjű vagy rejtett heréjű és beteg kutyák nem versenyezhetnek. A tüzelő szukákat távol kell tartani, ők utolsónak versenyeznek. A nyáj minimum 10 juhból áll melyeket minden vizsga után le kell váltani. Olyan módon kell őket kiválasztani, hogy minden versenyző ugyanolyan minőségű birkákkal dolgozhasson. Lehetőleg a vizsgáknál használt juhok ugyanabból a nyájból származzanak, és ugyanolyan fajtájúak legyenek. A birkáknak egészségesnek és kutyához szokottnak kell lenniük.
Feladatok:
– karám vagy akol – irányítás és manőverezés (1 megállás),
– legelés a négyszög alakú területen (a karám és a legelőterület távolsága legalább 75 m legyen).
A vizsgán csak minősített bírók bírálhatnak, akiket el kell, hogy ismerjen az országuk nemzeti kutyás egyesülete. A bírónak ellenőriznie kell a kutya viselkedését. Ezt az FCI Terelő Munkavizsgát el kell ismernie az összes FCI tagnak és szerződéses partnernek. Ez az FCI Terelő Munkavizsga Bizonyítvány a kutyát kvalifikálja a Nemzetközi Szépség Champion címre. A kutyák, melyek teljesítették a HWT-t versenyezhetnek a „munkaosztályban” az FCI nemzetközi kiállításokon. 

Mi az a Főtenyészszemle?
Főtenyészszemlét egy évben kettő alkalommal rendez az egyesület.

Ezen a rendezvényeken az alábbiakra lehet előre nevezni:
– konfirmációs eljárás,
– nem tenyészthető az előző tulajdonos rendelkezése alapján –  bejegyzés eltávolítása, a tenyésztő vagy az átruházó kérelme esetén,

– normál tenyészszemle,
– korábbi tenyészszemle ismétlése jobb eredmény reményében (minimum 1 évvel később az előzőtől és csak egyszer ismételhető meg),
– munkavonalas border colliek tenyészszemléje,
– karakterteszt,
– terelő ösztönpróba (NHAT),
– terelő munkavizsga.

A nevezési felhívás honlapunkon minden esetben elérhető és az egyesület Facebook oldalán is közzétesszük.

Az egyesület a főtenyészszemlén három bírót foglalkoztat. bizottság a főtenyészszemlén bíráló három bíró személyéből áll, és minden kérdésben többségi szavazással döntenek.

Hogyan lehet a kutyám Tenyésztésre kiemelt és miért jó ez?
A Tenyésztésre kiemelt minősítés azon kutyák számára elérhető, melyek a tenyészszemlén ‘Tenyésztésre javasolt’ minősítést szereztek. Amennyiben a „Tenyésztésre javasolt” minősítésű kutya rendelkezik a fajtájára előírt egészségügyi szűrésekkel, illetve a fajtájára előírt ösztönpróbával vagy karakterteszttel vagy munkavizsgával, akkor Tenyésztésre kiemelt státuszt kap.

A tenyésztésre kiemelt minősítés az ehhez előírt egészségügyi és munkateljesítmény bizonyítványok későbbi időpontban történő megszerzése esetén a szükséges dokumentumok bemutatásával a tenyészszemlén kívül is megszerezhető, ha a kutya már rendelkezik a tenyésztésre javasolt minősítéssel. A tenyésztésre kiemelt minősítéshez szükséges egészségügyi szűrések eredményei fajtánként eltérőek. Ezek megtekinthetők az adott fajta oldalán vagy a Tenyésztési szabályzatban.

Amennyiben egy alom esetén mindkét szülő Tenyésztésre kiemelt minősítéssel rendelkezik, úgy a kölykök prémium törzskönyvet kapnak, mely igazolja a szülők kimagasló minőségét.
Mit jelent az, hogy munkavonalas border collie?

Annak érdekében, hogy a border collie-k különleges munkaképességét megőrizzük, valamint, hogy a hosszú ideje speciálisan munkateljesítményre szelektált, elismert származási lappal rendelkező egyedek utódai is regisztrálásra kerüljenek, az igazoltan munkavonalú border collie-k részére külön feltételrendszert állapítunk meg.

 • Munkavonalú border collie tenyészszemlézése csak az egyesület által évente két alkalommal rendezett főtenyészszemlén végezhető.
 • A tenyészszemlén való részvétel minimum életkora 18 hónapos kor. Ennél fiatalabb korú kutyát csak a tenyésztésvezető előzetes írásbeli engedélyével lehet bemutatni a tenyészszemlén, ha ekkor már az összes szükséges igazolás rendelkezésre áll.
 • A tenyészszemlére legalább 15 nappal korábban írásban kell bejelenetkezni az egyesülethez. Csatolni kell a kutya származási igazolását és igazolni kell, hogy a kutya apai és anyai ágon is munkavonalú. Amennyiben a szülők ISDS regisztrációban szerepelnek, a kutya munkavonalú, további igazolás nem szükséges. Minden más esetben csatolni kell a szülők (az egyik szülő kiváltható ugyanazon oldal mindkét nagyszülőjével) munkaversenyen elért eredményeit vagy minősítését vagy munka championátusát, a nemzetközi kinológiai szervezet által felügyelt sportágak valamelyikében (terelés, agility, obedience), ha azok a származási lapon nincsenek feltüntetve. A tenyésztésvezető a tenyészszemle napjáig, ha szükségesnek tartja, az adott sportágban jártas szakértők bevonásával dönt arról, hogy az igazolások alapján a kutya munkavonalúnak minősül-e. Munkavonalú border collie esetében a küllemi vizsgálat kizárólag arra korlátozódhat, hogy az egyed küllemében hordozza a fajta jellemző jegyeit és nem rendelkezik tenyésztésből kizáró hibákkal:
 • harapáshiba,
 • fél– vagy rejtett heréjűség,
 • törött farok,
 • túlzott félénkség vagy agresszivitás. 

A kutyának a tenyészszemle napján rendelkeznie kell az alábbi egészségügyi szűrővizsgálati eredményekkel:

 • HD mentes vagy majdnem mentes (A vagy B)
 • Szemvizsgálati eredmények: CEA-genetikai vizsgálat: mentes vagy hordozó, vagy a két szülő egyike legalább genetikai mentes, PRA klinikai vizsgálat: mentes.
 • TNS genetikai vizsgálat: mentes vagy hordozó, vagy a két szülő egyike legalább genetikai mentes
 • CL genetikai vizsgálat: mentes vagy hordozó vagy a két szülő egyike legalább genetikai mentes

Amennyiben a genetikai vizsgálat hordozó eredményt ad ugyanarra a betegségre tenyészpartner csak mentes eredményű lehet! tenyészszemle napján kutyának rendelkeznie kell munkavizsga bizonyítvánnyal: terelő munkavizsga vagy BH vizsga. A BH vizsga megszerezhető minden olyan kutyaiskolában, mely jogosult hivatalos BH vizsga rendezésére és a MEOESZ által elismert munkateljesítmény bíró vizsgáztat. 

Megszerezhető minősítések:

 • tenyészthető a munkavonal megtartása mellett

származási lapon feltüntetésrkerül a munkavonal. (Working Line). A tenyészengedély csak másik munkavonalú kutyával történő párosításra jogosít.

Abban az esetben, ha a munkavonalú border collie az általános szabályok szerinti küllemvizsgálat során „tenyésztésre javasolt” minősítést ér el, de a tulajdonosa kéri a munkavonal megállapítását, a következő minősítéseket kaphatja:

 • tenyésztésre javasolt (munkavonalú).

munkavonalú kutyákra kiírt feltételeken túl az általános (nem munkavonalú kutyákra vonatkozó) szabályok érvényesek. A származási lapon feltüntetésre kerül a munkavonal, de a tenyészpartner kiválasztása nincs korlátozva:

 • tenyésztésre kiemelt (munkavonalú).

munkavonalú kutyákra kiírt feltételeken túl az általános (nem munkavonalú kutyákra vonatkozó) szabályok érvényesek. A származási lapon feltüntetésre kerül a munkavonal, de a tenyészpartner kiválasztása nincs korlátozva.

Nem tenyészthető:

 • nem vehet részt tenyésztésben. 

Az AAPKK

Rövid bemutatkozás az Egyesületről. Rövid bemutatkozás az Egyesületről. Rövid bemutatkozás az Egyesületről.Rövid bemutatkozás az Egyesületről.Rövid bemutatkozás az Egyesületről.Rövid bemutatkozás az Egyesületről.

Elnök: Trefán-Török Alexandra

Tiszteletbeli Elnök: Muzslai Péter

Bank: Budapest Bank

Számlaszám: 10101308-06421500-01003006

IBAN: HU71 10101308 06421500 01003006

Swift: BUDAHUHB

Cím: 2083. Solymár, Pacsirta u. 1.

Tagfelvétel

Mindazon személyek, akik szeretnének az Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület tagjai ki kell tölteniük  atagfelvételi kérelmet, amit kitöltve és aláírva a Klub címére kell postán, vagy beszkennelve a Klub e-mail címére elküldeni.

Aki korábban nem volt tag az AAPKK-nál, kérem, hogy ne utalja el a tagdíjat úgy, hogy nem küldi el e-mailben  a „tagfelvételi lapot” is, mert a banki adatok nem tartalmazzák sem a lakás címet, sem az e-mail címet és így részükre nem tudjuk még a tagsági kártyát sem elküldeni!