Pembroke Welsh Corgi

Fajtaleírás

Származását tekintve Skandináviáig kell elmennünk az 1100-as évekig, ahol ősét a sziklás partokon madarak vadászatára használták. Felmenői között biztosan szerepel a svéd Vallhund és feltehetőleg a Lundehund is. A vikingek vitték magukkal Nagy-Brittaniába, ahol a farmok éber őreivé válltak, távol tartva a ragadozó állatokat a háziállatoktól és vehemens vérmérsékletének köszönhetően a haszonállatok terelését is velük tudták megoldani, mely később a fő foglalkozásukká vált. Kevesen gondolnák elsőre, hogy a corgi marhaterelő kutyaként dolgozott, de aki megismeri, hamar megérti, hogy ez nem is olyan lehetetlen. Karakteres, akaratos, kommunikatív és ma már csak szórakozásból ugyan, de annak idején komoly szándékkal csipkelődött a bokába. A marhák lábai között könnyen elevickél és egy-egy rúgást is ki tud kerülni méretének köszönhetően. Amit kitalál, azt véghez viszi. Ettől corgi a corgi.

A pembroke welsh corgi egy aktív, rendkívül intelligens és barátságos kutyafajta, aki egyértelműen kitűnő társ. Játékos, leleményes és kiváló jelzőkutya. Remekül érzi magát a nagyvárosban és vidéken is, nagyon alkalmazkodó és bárhol könnyen tartható. Édes, rókaszerű feje, hosszú teste és tömzsi, rövid lábai szokatlan külsőt kölcsönöznek  neki, mely ugyanakkor mókás, de adottságait egy corgi stílusosan viseli.
Némelyik pembroke welsh corgi farokkal születik, némelyik pedig farok nélkül. Kétségkívül egyfajta pluszt ad a faroknélküliség, hiszen ezáltal jól kivehetővé válik a kerek fenékforma, mely a corgi jellegzetes mozgásával párosulva elragadó.

Standard

Általános megjelenés

Mélyre állított, erőteljes, robosztus, éber és élénk, szubsztancia és szívósság benyomását keltve kis formátumban.

Karakter

Merész és ügyes.

Temperamentum

Fölényes és barátságos, soha nem ideges vagy agresszív.

Fej és koponya

A fej formája és kinézete rókaszerű, élénk és intelligens kifejezésű. A koponya a fülek között meglehetősen széles és lapos, mérsékelt stop. A fang és a koponya hosszának aránya 3:5. A fang enyhén elhegyesedő. Az orr fekete.

Fang/harapás

Erős állkapocs tökéletes, rendezett és teljes ollós harapással, melynél a felső metszőfogak közvetlenül az alsókra nyúlnak és a fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

Szemek

Jól elhelyezkedők, kerekek, közepes nagyságúak, barnák, a szőrzet színéhez illően.

Fülek

Felállóak, közepesen nagyok, enyhén lekerekített végekkel. Az orrhegyet a szemmel összekötő képzeletbeli vonal meghosszabbításának a fülhegyen keresztül vagy kissé mellette kell haladnia.

Nyak

Arányosan hosszú.

Mellső rész

A mellső végtagok rövidek és olyan egyenesek, amennyire csak lehetséges, a felkar szorosan illeszkedik a mellkas ívéhez. Erős csontozat. A könyök szorosan a testhez simul, sem nem lazán, sem nem túl szorosan. A lapockák jól elhelyezkedők és derékszöget zárnak be a felkarral.

Test

Közepesen hosszú, jól ívelt bordákkal, az ágyék nem rövid, felülről nézve enyhén elvékonyodó. A hátvonal egyenes. A mellkas mély és széles, a mellső lábak között jól lenyúló.

Hátsó rész

Erőteljes és hajlékony, jól szögelt térdekkel. A lábak rövidek, erős csontozattal. A csánkok hátulról nézve egyenesek.

Mancsok

Oválisak, erőteljesek, jól ívelt és szorosan elhelyezkedő lábujjakkal, a két középső lábujj enyhén a két külső előtt áll. A talppárnák erősek. A körmök rövidek.

Farok

Rövid, előnyben részesítendő a természetes rövid farok.

Járásmód/mozgás

Szabad és aktív, sem nem laza, sem nem kötött. A mellső végtagok, anélkül, hogy túlságosan felemelné őket a kutya, jól előre nyúlnak, a hátsó végtagok tolóerejével összhangban.

Szőrzet

Közepesen hosszú, egyenes, sűrű aljszőrzettel, sohasem puha, göndör vagy drótos.

Szín

Egyszínű vörös, sable, őzbarna, fekete cser jegyekkel, fehér jegyekkel a végtagokon, a szegyen és a nyakon, vagy anélkül. Egy kis fehér a fejen és a fangon megengedett.

Méret/súly

Marmagasság kb. 25,4-30,5 cm.

Súly

Kanok 10-12 kg, szukák 10-11 kg.

Hibák

A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

Megjegyzés

A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.