Pembroke Welsh Corgi

Fajtaleírás

Származási idő: pontosan nem ismert.
Származási hely: Pembrokeshire (Sir Benfro walesi nyelven), Wales (Cymru) Nagy-Britannia “vadnyugata”, igazi hegyes-völgyes, dimbes-dombos vidék. 

A walesi farmokon a corgi családtag volt, főleg a farmer társa, akit egész nap követett. Segített a kisebb testű állatok behajtásában, de fő profilja a marhákkal való napi munka segítése volt. Bokacsípkedő magatartása a mai napig utal ezen feladat elvégzésére, mérete és fordulékonysága pedig kiválóan segítette az esetleges rúgások elkerülésére. 

A 18. századig a marhák voltak a legnagyobb számú haszonállatok, ezen a tájon a Welsh Black Cattle fajta. Ezek a szívós, szőrös állatok nem riadtak meg semmitől, így szükség volt a corgik csipkedésére, hogy haladjanak, legyen szó a fejő házba, vágóhídra, majd később a londoni Smithfield Vásárba hajtásról, ahova hivatásos hajtók vitték tovább az állatokat a gyűjtőpontokról. A corgik nem a több hetes utat tették meg a marhákkal, hanem a farmerek közvetlen segítői voltak a napi munkában és a gyűjtőpontokra-, valamint a karámokba ki-be hajtásban. 

Kitartásuk, bátorságuk, fordulékonyságuk, gyorsaságuk és soha meg nem futamodásuk  tette lehetővé, hogy úgy cikázzanak a marhák lábai között, mint semelyik másik juhászkutya. A marhák nem tudták követni a mozdulataikat, nem tudták felmérni, hogy mikor honnan bukkanak elő és kit csípnek meg legközelebb, így jobban tartottak tőlük, mint a többi kutyától. 

Clifford Hubbard és Iris Combe származás elmélete:

A 9. században vikingek svéd Vallhundokot vittek magukkal Walesbe, melyeket az akkor ott lévő “eredeti” corgikkal kereszteztek. A keresztezés eredményei lettek a Pembroke corgik, míg az “eredeti” corgikat nevezték Cardiganoknak.
Ezek az “eredeti” corgik a spitz családból származtathatók, melyeket a flamandok vittek a szigetországba és a helyi pásztorkutyákkal keresztezték őket. 

  1. Lloyd-Thomas származás elmélete:

A Pembroke corgik ősei álló fülű, kunkori farkú kutyák voltak a spitz családból és flamandok vitték őket Nagy-Britanniába. 

A Cardigan corgik ősei a tacskók családjából származnak, megnyúlt testtel, mély mellkassal, rövid lábakkal, erős fanggal rendelkeztek és őket a kelták vitték i.e. 1200 körül Walesbe. 

Ezután külön fejlődött a 2 fajta, egymástól függetlenül, délen Pembrokeshireben a Pembroke corgik, északon Cardiganshireben a Cardiganok. 

1892 – agrár kiállításon először mutatták be a corgit
1925 – először jelentek meg kiállításon a corgik, a Pembroke és a Cardigan is egy osztályban
1925 – CORGI CLUB OF WALES megalakulása
1925 – 1. KC regisztrált Pembroke corgi: ROSE
1926 – Cardigan Welsh Corgi Association megalakulása
1934 – KC hivatalosan szétválasztja a két fajtát. Ekkor 240 regisztrált Pembroke és 59 regisztrált Cardigan corgi volt
1933 – II. Erzsébet megkapja első corgiját Édesapjától: Rozavel Golden Eagle “Dookie”-t

Származás: Nagy Britannia

FCI-szerinti besorolás:
1-es fajtacsoport – Juhász- és Pásztorkutyák

  1. Szekció 1. Juhászkutyák – munkavizsga kötelezettség nélkül

Marha terelésére, mozgatására szelektálták évszázadokon át. Kitartó, szívós, kemény kutyafajta, mely nem ijed meg semmitől. Manapság kevés kutya dolgozik eredeti munkakörében, de a mai napig azt a benyomást kell keltenie a felépítésüknek és temperamentumuknak, hogy képesek lennének elvégezni feladatukat nagy állatokkal, nehéz terepviszonyok között. Robosztus, agilis, ugyanakkor alacsony kutya benyomását kell kelteniük, akik fordulékonyságukkal képesek a marhák lábai között cikázni.

Standard

 

Általános megjelenés

Mélyre állított, erőteljes, robosztus, éber és élénk, szubsztancia és szívósság benyomását keltve kis formátumban.

Karakter, Temperamentum

Bátor és munkára kész. Nyitott természetű és barátságos, soha nem ideges vagy agresszív.

Megjegyzés (Welsh Corgi League UK):

A fajta intelligens és figyelmes, kedves, nyugodt és magabiztos temperamentummal. Muszáj erős karaktert mutatniuk, mert csak így tudnak nagy állatokat irányítani.

 

Fej és koponya

A fej formája és kinézete rókaszerű, élénk és intelligens arckifejezéssel.
A fang és a koponya hosszának aránya 3:5.
A koponya a fülek között meglehetősen széles és lapos. Mérsékelt stop.

Az orr fekete. A fang enyhén elhegyesedő.

Erős állkapocs tökéletes, rendezett és teljes ollós harapással, melynél a felső metszőfogak szorosan az alsókra nyúlnak és a fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

Megjegyzés (Welsh Corgi League, UK)

Az ajkak feketén pigmentáltak, feszesen húzódnak a jól fejlett állkapocs mentén. Az előreharapás, hátraharapás, tétre harapás és keresztharapás, “I” fogak hiánya nagyon súlyos hibák.

Szemek

Jól elhelyezkedők, kerekek, közepes nagyságúak, barnák, a szőrzet színéhez illeszkednek.

Fülek

Felállóak, közepesen nagyok, enyhén lekerekített végekkel. Az orrhegyet a szemmel összekötő képzeletbeli vonal meghosszabbításának a fülhegyen keresztül vagy kissé mellette kell haladnia.

Megjegyzés (Welsh Corgi League, UK):

A gyakorlatban a kissé nagyobb fülek mindig jobban preferáltak, mint a kisebbek, mert utóbbiak az arckifejezést rombolják. Az orr közepéből a fülek végpontjaiba vezetett egyenesnek át kell haladnia a szemeken, melyek egy szabályos, egyenlő oldalú háromszöget kell, hogy kiadjanak korrekt fejarányok esetén.

Nyak

Meglehetősen hosszú.

Megjegyzés (Welsh Corgi League)

Rövid tömzsi nyak és hosszú, hattyú nyak egyaránt nem korrekt.

Test

Közepesen hosszú, jól ívelt bordákkal, nem rövid testű, felülről nézve enyhén elvékonyodó. A hátvonal egyenes. A mellkas mély és széles, a mellső lábak között jól lenyúló.

Megjegyzés:

A Pembroke Corgi bordakosara ovális alakú, sosem kerek vagy lapos és megfelelő hosszúságú, hogy elegendő helyet biztosítson a funkcionális szerveknek (tüdő, szív) és támogassa a gerincoszlopot.

A Pembroke Corgi hosszúságát mindig a bordakosár hosszának kell megadnia, NEM pedig hosszú ágyéknak. Rövid ágyékra van szüksége, hogy kevesebb legyen az energiavesztesége és nagyobb legyen a test rugalmassága. A szegycsont mindig nagyon jól fejlett és előreívelő a mellső végtagok előtt, ugyanakkor megfelelően mély egy kifejlett kutyánál korrekt elhelyezkedés és bordázat mellett.

Farok

Korábban rövidre vágták.

Vágatlan: tűzése a felsővonallal egy vonalban. Természetes használata mozgásban vagy figyelő helyzetben a felsővonal fölött és alatt is lehet.

Természetes rövid farok előfordulhat, melynél a farok hossza bármekkora lehet. Mozgásban vagy figyelő helyzetben a felső vonal fölött vagy alatt is hordhatja.

Megjegyzés (Welsh Corgi League):

A bobtail (farok nélküli) gén mindig is jelen volt a fajtában. Ez a tény az adott kutya származási igazolásán is feltüntetésre kerül illetve genetikai vizsgálattal is igazolható. A farok hossza változó lehet az ízületek számának megfelelően. 2007-ben az EU betiltotta a farokvágást, de a mai napig kiállíthatók még olyan kutyák a legtöbb kiállításon, melyek olyan országból származnak, ahol a farokvágás még engedélyezett.

Mellső végtagok

A mellső végtagok rövidek és olyan egyenesek, amennyire csak lehetséges, a felkar szorosan illeszkedik a mellkas ívéhez. Erős csontozat. A könyök szorosan a testhez simul, sem nem lazán, sem nem túl szorosan. A lapockák jól elhelyezkedők és derékszöget zárnak be a felkarral.

Megjegyzés (Welsh Corgi League):

A mellső végtagok talán a legnehezebb részei a Pembroke corginak, úgy a tenyésztőknek, mint a bíróknak. Az egyensúlyhoz a mellső végtagoknak kellően hátul kell lenniük és a súlypontnak a mar alá kell esnie. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lapockának 45 fokos szöget kell bezárnia a bordakosárral. A felkar körülöleli a bordakosarat és 90 fokos szöget zár be a lapockával. Ez a korrekt vállövi felépítés a könyököket szorosan a bordához zárja, egyenesen a mar vonalában. Ennek az eredménye az lesz, hogy a kutya jól fog maga alatt állni.

A kiemelkedő vagy túl zárt könyökök sugallják már, hogy a mellső végtagok illesztése nem ideális. A csont ovális és nincs érzékelhető bokaízület. “Lábak rövidek és egyenesek amennyire lehetséges” nem azt jelenti, hogy rövidek amennyire lehetséges. A corgi egy közepes méretű terelő fajta és szüksége van megfelelő mértékű szabad helyre a teste alatt.

Hátulsó rész

Erőteljes és rugalmas, jól szögelt térdekkel. A lábak rövidek, erős csontozattal. A csánkízületek hátulról nézve egyenesek.

Mancsok

Oválisak, erőteljesek, jól ívelt és szorosan elhelyezkedő lábujjakkal, a két középső lábujj enyhén a két külső előtt áll. A talppárnák erősek. A körmök rövidek.

Megjegyzés (Welsh Corgi League):

Egy korrekt felépítésű Pembroke corginál a hátulsó végtagok szögellései a tükörképei a mellső végtagok szögelléseinek. A gyakorlatban a combcsont és a sípcsont 90 fokos szöget zár be, akárcsak, mint a lapocka és a felkarcsont. Ez biztosítja az egyensúlyt elöl és hátul. A mancsoknak előrefele kell mutatnia állásban és mozgásban.

Járásmód/mozgás

Szabad és aktív, sem nem laza, sem nem kötött. A mellső végtagok, anélkül, hogy túlságosan felemelné őket a kutya, jól előre nyúlnak, a hátulsó végtagok tolóerejével összhangban.

Megjegyzés (Welsh Corgi League)

A Pembroke Corgi felépítése kitartást és remek állóképességet tesz lehetővő, nem nagy sebességet. Ami elvárható az egy gazdaságos, hatékony, térölelő, fáradtság nélküli ügetés. A hátulról érkező mozgási energiát a hátulsó végtagok továbbviszik az izmokon és idegeken át a gerincoszlopba, mely elöl a mellső végtagok lendítésében nyilvánul meg. Oldalról nézve egy könnyed, erőfeszítés nélküli, koordinált térölelő ügetést kell látnunk, ahol a jól szögellt hátulsó végtagokat kellően maga alá lendíti a kutya, hogy újabb hajtóerőt generálhasson. Nem lehet pattogást észlelni vagy a felső vonal megtörését vagy beesését. A mellső végtagoknak kellően előre kell lendülnie, de nem lehet túlzott kirúgás hátul vagy túl magasra emelt végtagmozgás elöl.

Amit látni kell az egy alacsonyan végzett, hatékony, térölelő mozgás.

Szemből nézve a mellső végtagok nem párhuzamosan mozognak, hanem egy kicsit befelé tartanak a képzeletbeli középvonal felé. Ennek az oka az, hogy a felkar körbeöleli a bordakosarat. A mancsok nem fordulhatnak sem kifelé, sem befelé. Keresztezés, egy vonalon járás,  szűk vagy tág végtagvezetés mind hibásak.

A mozgás hatékony, energetikailag gazdaságos, erőfeszítés nélküli benyomást kell tegyen.

Szőrzet

Közepesen hosszú, egyenes, sűrű aljszőrzettel, sohasem puha, göndör vagy drótos.

Szín

Egyszínű vörös, sable, fawn, fekete cser jegyekkel, fehér jegyekkel a végtagokon, a szegyen és a nyakon, vagy anélkül. Egy kis fehér a fejen és a fangon megengedett.

Megjegyzés (Welsh Corgi League):

Igazi dupla szőrű fajta, mely szőrzet a legrosszabb walesi időjárástól is meg kellett, hogy védje a kutyát. Hosszú, nyitott szőrzet túlzott hosszúsággal (hasonlít a Shetland Sheepdog szőréhez, fluffynak hívják a corginál) nagyon súlyos hiba a kiállításon.

A gyakorlatban teljesen szokatlan black and tan kutyát látni fehér jegyek nélkül, ezt a színt ezért inkább tricolornak hívják. A tricolor corgi lehet vörös-fejű (red-headed), mint a legtöbbjük, vagy fekete-fejű (black-headed), mely a tan szemöldökéről és a fekete fülvégekről ismerhető fel. Mindkét színváltozat teljesen elfogadott. A kék, a blue-merle, a csíkos (brindle) soha nem lehetnek elfogadottak és nagyon súlyosan büntetendők. A nyaki fehér szín nem haladhat túl a maron és a lábakon lévő fehér szín nem érheti el a könyök szintjét. Az arcon lévő fehér szín sosem dominálhat és nem érintheti a szemeket. Néhány pembroke sápadt Urajiro (krém) árnyalatot hordoz az arcán és ez elfogadható. Fontos tudni megkülönböztetni az Urajirot a fehér színtől, amikor az arc jegyeit vizsgáljuk.

Méret/ Súly

Marmagasság kb. 25,4-30,5 cm.

Kanok 10-12 kg, szukák 10-11 kg.

Hibák

A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg annak függvényében, hogy az milyen kihatással van a kutya egészségére és jólétére illetve azon képességére, hogy eredeti munkáját elvégezze.

Diszkvalifikáló hibák:

– Agresszív vagy félős kutyák.

– Fizikai- vagy viselkedésbeli abnormalitással rendelkező kutya

Megjegyzés:

A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Kizárólag funkcionálisan és klinikailag egészséges, fajtatipikus felépítésű kutyák tenyésztése lehetséges.