Cattle Dog

Fajtaleírás

Thomas Hall, a Dartbrook birtok tulajdonosa, 1840-ben Skóciából hozott két blue merle collie-t, melyek kiválóan dolgoztak, de elölről és ugatva közelítették meg a marhát, ami ettől könnyen megvadult, és akár el is taposta a kutyákat. Hall a collie-k kölykeit dingókkal párosította, így néma terelőkutyákhoz jutott, melyeket a birtokos után Hall’s Heelernek neveztek.

Ezek a kutyák nagyon rátermett marhaterelőknek bizonyultak, hamar megnőtt irántuk a kereslet.

Egy másik Queenslandi birtokos, George Elliot is kísérletezett a dingó és a blue merle collie keresztezésével, s a kinológia iránt érdeklődő utókor szerencséjére gondos feljegyzéseket vezetett kutyáiról. Egy Alex Davis nevű mészáros révén Elliot néhány kutyája eljutott Sydney Canterbury marhavásártelepére. Egy itt élő testvérpár (Jack és Harry Bagust) ezekre a kutyákra alapozva végzett további keresztezéseket, mégpedig dalmatákkal!

A testvérpár ugyanis az egykori kocsikísérő kutyalovak és emberek iránti vonzalmát akarta belevinni a kiválóan terelő dingó-collie keverékekbe. Ez a keresztezés megváltozott színekhez vezetett és veszendőbe ment a terelő tulajdonságok egy része is, de sikerült átvinni a dalmaták ló- és emberszeretetét, mely megkönnyítette a lovas marhahajcsár és a kutya közötti munkát.

A Bagust testvérek black and tan kelpie-vel is keresztezték kutyáikat, így az eredmény egy aktív, a dingónál zömökebb, különleges színekben pompázó kutya lett.

Standard

Általános megjelenés

Erőteljes, kompakt, szimmetrikus felépítésű munkakutya, mely a rábízott feladatot örömmel teljesíti, bármilyen nehéz is legyen az. A tömeg, erő, kiegyensúlyozottság, teljesítőképesség és erős izomzat ötvözete mozgékonyság, erő és kitartás benyomását kelti. Nehézkességre vagy gyengeségre utaló bármilyen jel súlyos hiba.

Viselkedés és karakter

Adottságai és természetes védőösztöne révén a cattle dog született védelmezője a tehénpásztornak, csordájának és mindennemű tulajdonának. Idegenekkel szembeni ösztönös bizalmatlansága ellenére, különösen a kiállítási körben, nyugodtan kell viselkednie. Minden fizikai és viselkedésbeli vonást, mely a kutya munkaképességét akadályozhatná, súlyos hibának kell tekinteni.

Fej

Erőteljes, harmonikusan arányos a test többi részével és a kutya összmegjelenéséhez illő.

Koponya

A széles koponya a fülek között enyhén ívelt.

Stop

A koponya ellaposodva megy át az enyhe, de kivehető stopba.

Arckoponya orrtükör

Fekete.

Fang

Széles, a szemek alatt jól kitöltött és az orr felé enyhén keskenyedő; közepesen hosszú, mély, erőteljes fang, melynek felső vonala párhuzamos a koponya felső vonalával.

Ajkak

Feszesek, simák.

Állkapocs/fogak

Az alsó állkapocs erőteljes, mély, jól fejlett. A fogak egészségesek, erőteljesek, egyenletesen elhelyezkedők, ollós harapással záródnak, vagyis a felső metszőfogak közvetlenül az alsókra nyúlnak. Mivel a cattle dog feladata a csökönyös szarvasmarha harapással vagy csípéssel való kényszerítése és hajtása, az egészséges és erőteljes fogak nagyon fontosak.

Pofa

Izmos, sem nem durva, sem nem kiugró.

Szemek

Ovális formájúak, közepes nagyságúak, sem nem kiugróak, sem nem mélyen ülők; éberséget és intelligenciát kell sugározniuk. Idegenek közeledésénél a figyelmeztető és bizalmatlan pillantás jellemző a fajtára. A szemek színe sötétbarna.

Fülek

Mérsékelten nagyok, lehetőleg inkább kicsik, mint nagyok, a fültőnél szélesek, izmosak, egyenesen állnak, mérsékelten hegyesek, formájuk nem hasonlíthat se egy kanálhoz, se egy denevérhez. A koponyán egymástól messze helyezkednek el, és kifele hajlanak, minden zörejre reagálnak és magasan hordottak, ha a kutya figyel valamit. A fülkagyló vastag, belső részét szőrnek kell fednie.

Nyak

Különösen erőteljes, izmos, közepes hosszúságú, a test felé szélesedő, lebernyegmentes.

Test

A test hossza, egyenes vonalban a mellkastól az ülőgumóig mérve, nagyobb, mint a marmagasság, 10: 9 arányban. A felső vonal vízszintes.

Hát

Erőteljes.

Ágyék

Széles, erős és izmos; erős kapcsolatot képez a mellkas és a medence között.

Far

Meglehetősen hosszú és csapott.

Mellkas

Mély, izmos és mérsékelten széles.

Bordák

Jól íveltek és messze hátra nyúlnak, nem hordószerűek.

Lágyék

Mély.

Farok

A farok a far ívének folytatásaként, mérsékelten mélyen tűzött, körülbelül a csánkig ér. Nyugalmi állapotban lelógó, igen enyhe ívvel. Mozgásban vagy izgalmi állapotban magasabban hordhatja a kutya, de semmiféle körülmény között sem olyan magasan, hogy akár csak részben a hátvonal képzeletbeli meghosszabbítása fölé emelkedne. Nagyon dús szőrzetnek kell borítania.

Mellső végtagok

A mellső végtagok csontozata egészen a mancsig erős és kerek, elölről nézve a lábak egyenesek és párhuzamosak.

Lapockák

A lapockák erőteljesek, ferdék, jól izmoltak és a felkarral jó szöget képeznek, a marnál nem túl közel fekszenek egymáshoz. Bár a lapockák jól izmoltak és erősek, a túlterhelt váll és a nehéz front akadályozná a szabad mozgást és korlátozná a kutya munkakészségét.

Mellső lábközép

Elasztikusnak kell lennie és oldalról nézve enyhe szöget zár be az alkarral.

Hátulsó rész

A hátulsó rész széles, erőteljes és izmos. Hátulról nézve, a hátulsó lábak csánktól mancsokig egyenesek és párhuzamosak, sem nem szűkek, sem nem túl tágak egymáshoz képest.

Comb

Hosszú, széles és jól fejlett.

Térd

Jól szögelt.

Csánk

Erőteljes és mélyen elhelyezkedő.

Mancsok

Kerekek, a lábujjak rövidek, erőteljesek és jól íveltek, szorosan simulnak egymáshoz. A talppárnák strapabíróak és vastagak, a karmok rövidek és erőteljesek.

Járásmód

A mozgás egyenesvonalú, szabad, hajlékony és fáradhatatlan; a lapockák és a mellső lábak mozgása összhangban áll a hátsó lábak tolóerejével. A gyors és hirtelen mozdulatokra való képesség lényeges fontosságú, az egészség és a teljesítőképesség kiemelkedően fontos. A merev mozgás, a terhelt, laza vagy meredek vállak, a gyenge könyök, lábközép vagy mancs, meredek térdízület, akárcsak a tehén- vagy hordóállás súlyos hiba. Növekvő sebességnél a mancsok ügetésben a talaj felett hajlamosak közelíteni egymáshoz, de nyugalmi állapotban a kutya mind a négy végtagja merőleges a talajra.

Szőrzet

Sima, dupla szőrzet, rövid, sűrű aljszőrzettel. A fedőszőr sűrű, minden egyes szőrszál egyenes, kemény, és laposan fekszik, ezért a szőrzet vízálló. A test alsó részén a végtagok hátsó feléig a szőrzet hosszabb, és combtájékon kifejezett gatyát képez. A fejen, beleértve a fülek belső oldalát is, a végtagok első részén és a mancsokon a szőrzet rövid. A nyak hosszúságában hosszabb és sűrűbb. A túl rövid és a túl hosszú szőrzet is hiba. Átlagban a szőr hosszúsága a testen 2,5-4 cm.

Szín

Kék

Kék, márványozott kék vagy kék pettyes, fehér jegyekkel vagy anélkül. A fejen fekete, kék vagy cserszínű jegyek megengedettek, lehetőleg egyenletes eloszlásban. A mellső lábak a lábujjaktól a lábak közepéig teljesen cserszínűek; a cserszín kiterjed a frontra a mellkason keresztül a torokig és az állkapcson is megtalálható. A hátulsó végtagokon a lábak és a comb belső fele cserszínű; onnan lefut a térden keresztül a végtagok elülső részén át a csánkig, ahonnan a végtagok külső része is egészen a lábujjakig cserszínű. Cserszínű aljszőrzet a testen megengedett, amennyiben nem látszik át a kék fedőszőrön. Fekete jegyek a testen nemkívánatosak.

Vörös pettyes

Ez a szín egyenletesen és mindenütt jól eloszló, vörös pöttyökből áll, beleértve az aljszőrzetet is (nem fehér, nem krémszínű), sötétebb vörös jegyekkel a fejen vagy anélkül. Egyenletesen eloszló jegyek a fejen kívánatosak. Vörös foltok a testen megengedettek, de nem kívánatosak.

Marmagasság

Kanok 46-51 cm, szukák 43-48 cm.

Hibák

A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

Megjegyzés

A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.