Border Collie

Fajtaleírás

A border collie korábban a brit juhászok titkos kedvence volt, manapság azonban egyre népszerűbb a városokban is. A XIX. század közepétől kezdték tudatos szempontok alapján tenyészteni – kimondottan nyájterelésre és önálló munkára juhokkal és más csordaállatokkal. Terelési stílusa egyedülálló, tekintetével és különleges osonó mozgásával irányítja a rá bízott állatokat, a baromfiktól egészen a szarvasmarháig.

A hivatalos kutyatenyésztés csak 1976-ban fogadta el önálló fajtaként, kiváló munkakutya, ezért tenyésztésében  nem az egységes küllem az elsődleges cél. A border collie még ma is a világ egyik legjobb terelőkutyájának számít – és szerencsére még a lakásban  tartott egyedeik is kitűnő terelőösztönről tesznek bizonyságot a ma már hazánkban is az egyre népszerűbb terelőversenyeken -, de bármely más kutyasportban is megállják a helyüket, legyen az flyball, agility vagy frizbi, illetve sikeresen kiképezhetőek mentő-, nyomkereső- vagy terápiás kutyának is.

A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást, nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. A border nagyon gyorsan tanul, de pont kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradtságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja.

 

Standard

Általános megjelenés 

Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak.

Vérmérséklet 

Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Soha nem lehet ideges, vagy támadó kedvű.

Fej és koponya

A koponya széles, a fülek közt lapos, oldalai fokozatosan és simán vékonyodnak el az orrig. A stop kifejezett. Az arcorri rész erős, hossza megegyezik az agykoponya hosszával. Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, általában fekete, a kék, barna, vörös egyedeknél a szőrzet színét követő árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek.

Szemek

Egymástól távol ülők, oválisak, közepesen nagyok, színük harmonizál az egyed színével. A sötétebb szemszín a kívánatos. Kivéve a barna egyedeknél, ahol a világosabb szín, a merléknél a kék, illetve kéken pettyezett megengedett. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens.

Fülek

Középméretűek, nem ülnek túl közel egymáshoz, félig felállnak.

Száj

A fogak épek, erősek. Az ollós harapás a kívánatos.

Nyak 

Mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányába durvaság nélkül szélesedik el.

Első rész

A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felső lábak jól csontozottak, egyenesek, szemből nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé  sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis.

Törzs

A törzs mérsékelten hosszú, a bordák jól íveltek. A mellkas mély, mérsékelten széles, izmos, enyhén ívelt. A lágyék mély, nem felhúzott.

Hátsó rész 

A far széles, izmos. A comb hosszú, széles, izmos. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak.

Mancsok

Oválisak, jól párnázottak, erősek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan záródnak. A körmök rövidek és erősek.

Farok 

Mélyen tűzött és tartott, csánkig érő, szőrrel dúsan borított. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de sohasem a hát vonala fölé.

Mozgás, járásmód

Szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsait alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban a leggyorsabban mozogni.

Szőrzet

Dupla. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrű, közepesen texturált.  A rövid, sűrű, puha aljszőrzettel együtt kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szőrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szőrrel jól fedett. A pofán, a füleken, a mellső lábakon (kivéve a zászlókat), a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű. (Vannak rövid szőrű példányok is.)

Szín

Fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor. A melírozott változatok is engedélyezettek: blue merle, red merle. A fehér nem lehet uralkodó.

Méret

A kanok marmagassága: 48-53 cm, a szukák marmagassága: 48-51 cm.

Hibák

Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül, és a hiba súlyosságának pontos arányban kell állnia az eltérés mértékével.

Megjegyzés

A kanoknak két, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniük.

Molnár Ticiána tanulmánya a Cerebellar abiotrophy (CA)-ról Border Collieknál.
Köszönjük, hogy megosztotta kutatását velünk és gratulálunk a munkához!!

https://uni-eszterhazy.hu/biologia/vegzett-biologia-bsc-s-diakunk-tanulmanya-a-magyar-allatorvosok-lapjaban

http://huveta.hu/handle/10832/3603

http://real.mtak.hu/177128/