Terápiás kutya

Az AAPKK fajták közül többen alkalmasak terápiás-, illetve segítőkutya munkára. Szeretnénk segítséget nyújtani azoknak a gazdáknak, akiknek ezekből a fajtákból van/lesz kutyájuk és érdekli őket a terápiás munka, vagy saját részre keresnek segítő kutyát.
Az Interneten nagyon sok hasznos információ fellelhető, de jelen van számos félreértésre okot adó írás is, ezért fontosnak tarjuk tagjaink tájékoztatását a témában.

Jelenleg Magyarországon közel 600 terápiás-, 34 személyi segítő, 22 mozgássérültet-segítő, 160 vakvezető, és 8 vizsgázott rohamjelző kutya dolgozik.

Az ide vonatkozó jogszabályok és minden információ a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesületet (MATESZE) honlapján található.

A Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesületet (MATESZE) érdekvédelmi és szakmai szervezet, mely összefogja azokat a civil kezdeményezéseket, melyek a segítőkutyák és terápiás kutyák képzésével és rászorultakhoz való eljuttatásával foglalkoznak.

A letölthető dokumentumok között találjátok a
1. Segítőkutyák kiképzését, átadását, viselkedését érintő standardok
2. 9/2016 (V.12.) EMMI rendelet (27/2009 SZMM rendelet módosítása)
3. Segítőkutyákkal szemben támasztott állategészségügyi követelmények
4. Terápiás kutyák vizsgaszabályzata (erről lejjebb még találsz információt)

Először vegyük át a terápiás kutyákra vonatkozó ismereteket!

Mi az a Terápiás kutya?
Sok gazda előszeretettel hívja kiskedvencét terápiás kutyának, hiszen minden kutya terápiás hatással bír. De hivatalosan a MATESZE égisze alatt sikeresen levizsgázott terápiás kutyát nevezhetjük csak így.

Mire használják a terápiás kutyákat?
A gyógypedagógiai, a szociális szolgáltatások területén pedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs, illetve rehabilitációs folyamatban alkalmazott kutya.
A terápiás kutya minden esetben a gazdájával él, nem a segítségre szorulóval, és gazdájával együtt jár „dolgozni”, terápiás tevékenységet végezni. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a terápiás kutyák alkalmazása jótékonyan hat a gyermekek (és felnőttek) érzelmi fejlődésére, növelhető a motiváció, valamint a kutya segítségével könnyebben alakítható ki személyes kontaktus olyan személyekkel is, akik bizonyos mentális zavar vagy trauma hatására nehezebben lépnek kapcsolatba másokkal.

Tapasztalatunk az, hogy

 • a kutya jelenléte a gyermekek többségére ösztönzőleg hat,
 • a kutya környezeti katalizátorként elősegíti a kapcsolatfelvételt és az együttműködést,
 • a kutya segítségével lehetővé válik a gyermekek figyelmének tartós és intenzív
  fenntartása,
 • a kutya irányítása az események fölötti kontroll és kompetencia érzetét váltja ki,
 • fejlődik a gyermekek mozgáskoordinációja és nyelvi kifejező készsége,
 • a gyermekek érzékenyebbé válnak a környezetükben élő személyek és állatok
  szükségleteire.

 

A terápiás kutyák alkalmazásának irányvonalai:

Állatasszisztált terápiának/foglalkozásnak (AAT = animal assisted therapy) nevezzük azokat a programokat, melyek során a tanulási, fejlesztési folyamatba vonjuk be a terápiás kutyát. A kutya- gazda páros meghatározott cél érdekében dolgozik együtt a csoporttal. A célt a csoporttal dolgozó szakember (pszichológus, (gyógy)pedagógus) határozza meg.
Állatasszisztált pedagógia (AAE = animal assisted education) során terápiás kutyát alkalmaznak motivációs eszközként a tanórákon.
Állatasszisztált foglalkozás (AAA = animal assisted activity)  legfőbb célja a kellemes pillanatok szerzése (pl idősotthonban tett látogatások). Fontos része az állat simogatásával átélt harmónia, vagy akár a kutyán nevetés.

Mindhárom irány vizsgázott terápiás kutyát igényel (nem, nem elegendő, ha a kutyád kedves, aranyos, sosem agresszív). Talán a fő különbség (a mi szempontunkból), hogy a felvezető képességei és jelenléte nem egyforma elköteleződést igényelnek a különböző formák során. Pl. egy hospice osztályon dolgozó páros rendszeres heti jelenléte kulcsfontosságú, míg egy tanórán motivációs hatással bíró kutya-gazda páros könnyebben pótolható/cserélhető.

GYIK:

Milyen idős korban érdemes kutyákat kiképezni?
Az erre a célra kiválasztott kutyát már pár napos kortól érdemes másként nevelni (ez a tenyésztő dolga), de a korai szocializációját mindenképpen a gazdának folytatnia kell.
A temperamentum vizsgára kb. 1 éves kor körül érdemes elkezdeni képezni, mert 1-2 év a kiképzése és 2-3 éves lesz, mire munkába tud állni. Előtte érdemes óvodát, alap-, és középfokú tanfolyamot végezni vele.

Honnan vegyek kölyköt, milyen fajtát érdemes?
Elmondható, hogy nem a fajtától függ elsősorban az alkalmasság (bár vannak erre kifejezetten alkalmas fajták), hanem az egyedet kell kiválasztani. Ehhez ajánljuk olyan kennel (alom) kutyáiból választani, ahol megtörténik
1. korai intenzív szocializáció
2. 3-5 napos tesztelés
3. 6-7 hetes kölyökteszt
Annak az egy kutyának a temperamentumától függ, hogy lehet-e terápiás kutya. A terápiás vagy segítő kutya céllal kiskutyát keresőnek egy fénykép, videó, de egy egyórás látogatás sem elegendő arra, hogy átfogó képet tudjon alkotni az egyes kölykökről. Emiatt ajánlatos intenzív beszélgetést folytatni a tenyésztővel, és az almot többször megnézni, mielőtt a végleges döntés megszületne. Mindenképpen olyan kennelt javasolnánk, ahol lehetőség van sokszor látogatni a kölyköt, van tesztelés, és korai szocializáció.

Mire számítsak a tanfolyam alatt?
Először is, szervezetet kell választani, és ahhoz a szervezethez fog tartozni a kutya „munkás” élete végéig. A kiképzés 1-2 év, mely két részből áll.
Temperamentum vizsga: felkészülés általában hétvégén, 10-15-20 alkalom (szervezettől és a kutya képességeitől függően), mely lehet hetente vagy kéthetente. Itt engedelmes és temperamentum feladatokat gyakoroltok (ld. Vizsgaszabályzat).
Terápiás záróvizsga: És itt szokott a gond elkezdődni, hiszen erre felkészülni már csak intézményben lehet, és általában hétköznap, munkaidőben tudsz csak menni. Itt 15 kötelező órát kell ledolgoznod – heti 1 óra a javasolt – a kutyával. A záróvizsgádat a temperamentum vizsga idejétől számított 8 hónapon belül kell sikeresen teljesítened, vagy ha kicsúszol ebből, akkor újra kell temperamentum
vizsgát is tenni. Mielőtt belevágsz, számíts arra, hogy a gyakorlati felkészülés alatt legyen 6 hónapod, amikor ezt vállalni tudod!

Meg lehet ebből élni?
Nem! Legalábbis a kutyának biztos nem jó, ha ebből szeretnél megélni. Ez egy karitatív tevékenység, amiben minden fél jól kell, hogy érezze a magát. A kutya is! És nem tudhatod előre, hogy az adott kutyának mennyi munka komfortos. A szabályozás szerint napi egy órát dolgozhat. Sok kutya azonban heti 1-2 óra mellett érzi jól magát. Ezt mindig figyelembe kell venni.
Természetesen, nagyon sok múlik azon, hogy mit és hol dolgozik a kutyád. Nem ugyanaz a terhelés, ha pszichológusként egyéni terápián ül melletted, vagy ha hiperaktív csoportban aktív terápiás helyzetben dolgozik. A mérlegelés és a felelősség a tiéd, de mindig szem előtt kell tartanod az ő érdekeit.

Mi az a kölyökteszt?
A kölyökteszt egy nevéből adódóan fiatal ebeken elvégzett felmérés, ami segít a tenyésztőnek képet kapni arról, hogy a kiskutya milyen család számára megfelelő választás személyisége alapján. Azaz, nem csak terápiás és segítő kutya kiválasztására érdemes használni.
A legtöbb tapasztalt tenyésztő a kölyök nála töltött ideje alatt nagyon jól kiismeri az egyedeket, és könnyen párosítja a jelentkezőket a kölykökkel. A speciális feladatra vett kutya esetében azonban nagyon fontos egy külső szakértő tesztelése, hiszen olyan helyzetbe teszi a kölyköket, ahol megmutatják temperamentumukat.

SEGÍTŐKUTYA

„A segítőkutya a fogyatékossággal élő személyt az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joga gyakorlásában, önálló életvitelének elősegítésében, illetve veszélyhelyzet elhárításában segítő, habilitációs, rehabilitációs feladatokat ellátó kutya”.

A fogyatékossággal élő személy: az a személy, aki tartósan vagy véglegesen olyan érzékszervi, kommunikációs, fizikai, értelmi, pszichoszociális károsodással – illetve ezek bármilyen halmozódásával – él, amely a környezeti, társadalmi és egyéb jelentős akadályokkal kölcsönhatásban a hatékony és másokkal egyenlő társadalmi részvételt korlátozza vagy gátolja. Fogyatékossággal élő személy minden olyan személy, aki hosszan tartó fizikai, értelmi, szellemi vagy érzékszervi károsodással él, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja az adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását.

A segítő kutyák típusai:

a)  vakvezető kutya (link: https://www.azenkutyam.hu/oktatas/vakvezeto-kutya-kikepzes/): a látássérült személy vezetésére kiképzett kutya.

b) mozgáskorlátozott személyt segítő kutya (link: https://www.azenkutyam.hu/elet/segitokutya-interju/): a mozgáskorlátozott személyt mindennapi tevékenységeinek ellátásában segítő feladatokra kiképzett kutya.

d)  rohamjelző kutya (link: https://www.azenkutyam.hu/elet/misslike-mentalhigienes-segitokutya-interju/) : az epilepsziával, cukorbetegséggel élő személy számára a roham előrejelzése vagy a roham során segítséget nyújtó feladatokra kiképzett kutya.

e) személyi segítő kutya:
A személyi-segítő kutyák különböző problémával élő gazdáikat segítik a teljesebb, kiegyensúlyozottabb élet megélésében. Léteznek például szorongást csökkentő kutyák, autista személyt, poszttraumás stresszel élő személyt, pszichés problémával élő személyt segítők és így tovább. Biztos te is tapasztaltad már, hogy stressz és szorongás csökkentő hatásuk van. (Ez tudományosan bizonyított tény.) Így például egy szorongási problémákkal élő gyereknek is óriási segítséget tudnak nyújtani. A kutya képzése és szocializációja alkalmassá teszi őt arra, hogy gazdáját mindenhova elkísérje, valamint igény szerint speciális feladatok elvégzését is megtanulja. A speciális feladatok mindig a gazda igényeihez vannak igazítva.

Az AAPKKE fajták elsősorban személyi-segítő kutyának alkalmasak (ezen felül, van köztük rohamjelző, és mozgássérültet segítő kutya is).

Az alábbi jogosítványok kapcsolódnak a segítő kutyák alkalmazásához

1. Nem számít szabálysértésnek segítőkutya bevitele, illetve beengedése vendéglátó üzletbe,
élelmiszer-árusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre.

2. Nem szabálysértés a segítőkutya szájkosár és póráz nélkül szállítása közforgalmú közlekedési
eszközön.

3. Segítőkutyának biztosított a gazda és a kiképző (a továbbiakban együtt: segítőkutyát alkalmazó
személy) vezetésével a belépés a közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és
egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen), így különösen

 •  közforgalmú tömegközlekedési eszközön,
 • üzletben, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is,
 • bevásárlóközpontban,
 • piacon,
 • vásáron,
 • szálláshelyen,
 • játszótéren,
 • egészségügyi, közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi
  intézményben,
 • közfürdő területén,
 • állatkertben,
 • közterületen, és minden olyan létesítményben, ahol közszolgáltatást nyújtanak.

 

Ezen belépési lehetőség nem vonatkozik a lakosság elől elzárt területekre.

4. A létesítmény (terület) fenntartója, üzemeltetője, tulajdonosa, illetve az általa megbízott személy a segítőkutyát akkor távolíthatja el a létesítményből (területről), ha az a létesítményben (területen) tartózkodók testi épségét veszélyeztető magatartást tanúsít.

5. Mozgólépcsővel felszerelt létesítményben (területen) a segítőkutyát alkalmazó személy jogosult a segítőkutyával az üzemképes, álló mozgólépcsőt használni.

6. A segítőkutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítőkutyát.

GYIK

Bármelyik kutya lehet segítőkutya?
Egy segítőkutya napi 24 órát dolgozik. Nem minden kutya alkalmas erre, és azt is mérlegelni kell, hogy egy segítőkutya sokkal több stresszel találkozik, mint hobbi társai (ezért a várható élettartama is rövidebb sajnos, és illik 8 éves korban nyugdíjba küldeni). Kölyökkorban szintén teszttel lehet megállapítani az alkalmasságot. Segítőkutyákat általában a szervezet nevel elő és képez ki, majd ad át rászorult részére.

Ki kaphat kutyát?
Nem minden ember alkalmas rá, hogy segítőkutyát kapjon. Ahogyan a családi kutya tartása is felelősség, úgy a segítőkutyáé is. Az állat alapvető igényeit, mint a mindennapi séta, a rendszeres állatorvosi kontroll, a jó minőségű táp biztosítása alapfeltétel. Amennyiben a kutyát igénylő személy, vagy annak családja ezt nem tudja vállalni úgy természetesen nem kaphat segítőkutyát.

Hogyan segítenek?
Amellett, hogy megnyugtatják és átsegítik a gazdájukat a nehéz helyzeteken amellett hidat alkotnak a gazdájuk és az idegen emberek között. Míg például egy autista személyt sokan megbámulnak ellenben a velük való interakciótól idegenkednek, mert nem tudják hogyan viselkedjenek velük szemben addig egy kutyás ember szinte vonzza a pozitív figyelmet. A segítőkutyával élő személyek gyakran tapasztalják, hogy az emberek nyitottabbak, barátságosabbak velük és a kutyájuk sokkal jobban érdekli az embereket, mint az ő személyük. Ez megkönnyíti a kapcsolatteremtést és növeli a felek komfort érzetét is! Ezenkívül azzal, hogy szükségük van a minden napi sétára, kutyatársaságra ezek az állatok kizökkentik a gazdát a monotonitásból és az esetleges depresszióból. Tehát az érzelmi támasz mellett segítenek barátokat szerezni és nem engedik begubózni a gazdit. Akárcsak a mi kedvenceink!

Gémesi Rita
Angels for Therapy kennel (9 vizsgázott terápiás kutya és 2 személyi segítő border collie)
Habilitációs kutyakiképző (2,5 saját terápiás kutya, és 12 sikeres felkészített és levizsgázott kutya)
Személyi és mozgássérültet segítő kutya kiképzője
06209326333