Ausztrál Kelpie

Fajtaleírás

A kelpie az európai kutyabarátok számára valószínűleg az ausztrál terelőfajták legismeretlenebbike. Az ausztrál pásztorok és marhatenyésztők azonban nemcsak jól ismerik, hanem igen nagyra becsülik ezt a fajtát intelligenciája és fáradhatatlan munkakedve miatt.

A kelpie kiválóan alkalmazkodott az ausztrál legelők nehéz munkakörülményeihez: szívósan dolgozik az izzó nyári hőségben és a téli hidegben egyaránt, nem törődve az olykor rendkívüli talajviszonyokkal sem. Figyelemre méltó, hogy a szülőhazájukból elszármazott kelpie-k nagyon jól alkalmazkodnak az adott ország klímájához is. Egy svéd farmer, majdnem a sarkkörön, négy Ausztráliából importált kelpie-vel őrizteti húszezres rénszarvascsordáját. A kutyák a második télre az otthoninál sokkal vastagabb bundát növesztettek.

A kelpie valószínűleg skót bevándorlók kutyáitól, rövid szőrű collie-któl származik. A skót Rutherford család is magával vitt két fekete vagy fekete cser színű collie-t új hazájába.

A kutyák meglepően jól alkalmazkodtak új környezetükhöz, s a farmerek hamar megkedvelték őket kiváló terelőmunkájuk miatt. A Rutherford-kutyákat aztán más európai, főleg angol és skót kutyákkal keresztezték; a Rutherford-vonalú kutyák képezték a kelpie tenyésztés alapját. A kelpie nevet egy Gleason nevű farmer „találta ki”, aki egy lóért cserébe tett szert egy Rutherford-kutyára. A kelpie szó a skótok ősi nyelvén vízi szellemet jelent. Ez a Gleason Kelpie kiváló munkakutya volt, kétszer is pároztatták egy Rutherford által Skóciából importált, Moss nevű kannal, majd a fekete cser színű Caserral, akinek szülei szintén Skóciából érkeztek. Utóbbi alomból született egy szuka, akit szintén Kelpie-nek hívtak: ő volt az első ausztrál juhászkutya vizsga győztese.

Manapság mintegy 70-80 000 kelpie dolgozik Ausztráliában, főleg hatalmas birkanyájak mellett, de marhacsordák terelésére is használják a fajtát. Óriási munkakedvvel rendelkezik, de nagyon önálló, olykor makacs kutya, így városi hobby tartásra nem kifejezetten ajánlott, mert ilyen körülmények között lehetetlen munkakedvét kielégíteni.

Standard

Általános megjelenés

Értékes, mozgékony, aktív kutya, feszes izomzatának és hajlékony végtagjainak köszönhetően fáradhatatlan a munkában. Semmi esetre sem szenvedhet hiányt szubsztanciában.

Viselkedés és karakter

A kelpie rendkívül éber, igyekvő és nagyon intelligens. Szelíd és engedelmes természetű. Energiája szinte kimeríthetetlen. Nagyon hűséges és készséges. Veleszületett hajlama van a juhokkal való munkára, szabad területen és karámban egyaránt. Bármely testfelépítési vagy természetbeli hiba, mely nem áll összhangban a juhászkutya természettel, atipikusnak tekintendő.

Fej

A fej a kutya nagyságával arányos. A koponya enyhén lekerekített és a fülek között széles. Oldalról nézve, a homlok egyenes vonalban fut a határozott stopba. A pofák sem nem húsosak, sem nem kiállóak, hanem kikerekednek a világosan kirajzolódó, szoborszerűen határozott fangig. A fang hossza valamivel rövidebb, mint a koponya hossza. Az ajkak szorosan illeszkednek, határozottak, nem lazák. Az orrtükör színe a szőrszínhez illő. A fej körvonala és formája rókaszerű benyomást kelt, melyet a mandulaformájú szemek enyhítenek.

Fogak

A fogaknak egészségesnek és erősnek kell lenniük és egymástól egyforma távolságban elhelyezkedniük. Az alsó metszőfogak közvetlenül a felsők mögött fekszenek és hozzáérnek azokhoz, vagyis ollós harapással záródnak.

Szemek

Mandulaformájúak, közepes nagyságúak, világosan kirajzolódó szemzuggal. Intelligenciát és igyekezetet sugárzó tekintet. Barna, a szőrszínhez illő szemszín. Kék kutyáknál világosabb szemszín megengedett.

Fülek

A fülek egyenesen állnak és vékony csúcsban végződnek. A bőr vékony, de a fültőnél erős. Egymástól távol tűzöttek, és a mérsékelten nagy fülkagylók kifele hajlanak, a külső szél enyhén lekerekített. A belső szőrrel borított.

Nyak

A nyak mérsékelt hosszúságú, erőteljes, enyhén ívelt és harmonikusan olvad össze a vállakkal. Lebernyegmentes. Meglehetősen fejlett sörénnyel rendelkezik.

Mellső rész

A lapockáknak szárazan izmoltnak kell lenniük és ferdén feküdniük. A lapockák a marnál szinte összeérnek. A felkarnak a lapockával derékszöget kell bezárnia. A könyök sem kifelé, sem befelé nem fordulhat. A mellső végtagoknak izmosnak kell lenniük, erős, de nem durva csontozattal. Egyenesek, elölről nézve párhuzamosak. Oldalról nézve, a lábközép enyhén ferde, a hajlékony mozgást és a gyors irányváltoztatást lehetővé teszi.

Törzs

A bordák jól íveltek és a mellkas inkább mély, mint széles. A hát szilárd és vízszintes, az ágyék szilárd és jól izmolt, a lágyék mély. A törzs hossza, a szegycsonttól az ülőgumóig mérve, meghaladja a marmagasságot 10:9 arányban.

Hátulsó rész

A hátulsó résznek szélesnek és erőteljesnek kell lennie, a far inkább hosszú és csapott, a térd jól szögelt és a csánk igen mélyen elhelyezkedő. Hátulról nézve a hátsó végtagok a csánktól a mancsig egyenesek és párhuzamosak, sem szűken, sem tágan nem állnak.

Mancsok

A mancsoknak kereknek, erőteljeseknek kell lenniük, vastag talppárnákkal. A lábujjak szorosan illeszkednek egymáshoz és íveltek. A körmök rövidek és erősek.

Farok

Nyugalmi állapotban a farok enyhe ívben lecsüngő. Aktív vagy izgalmi állapotban a kutya felemelheti, de semmi esetre sem a faroktőn keresztül futó függőlegesen túlra. Erőteljes, kefeszerű szőrzet. A farok úgy tűzött, hogy harmonikusan megy át az ívelt farba. Körülbelül a csánkig ér.

Szőrzet

Egyenes, rövid és sűrű aljszőrzet. A fedőszőr sűrű, minden szőrszál egyenes, kemény és testhez simuló, hogy a kutyát megvédje az esőtől. A test alatt és a végtagok hátsó részén a szőrzet hosszabb és a combon szinte enyhe gatyát képez. A fejen, beleértve a fülek belső részét is, a végtagok elülső részén és a mancsokon a szőrzet rövid. A nyakon hosszabb és sűrűbb, sörényt képez. A farkon erőteljes, kefeszerű szőrzet. A túl hosszú vagy túl rövid szőrzet hiba. Átlagban a szőrzetnek a testen 2-3 cm hosszúnak kell lennie.

Szőrszín

Fekete, fekete cser, vörös, vörös cser, fakó, csokoládébarna vagy füst kék.

Járásmód

A szinte korlátlan erő és kitartás elérése érdekében, melyet egy juhászkutyától a nyílt területen történő munka során megkívánnak, a kelpie-nek tökéletes testfelépítéssel és mozgással kell rendelkeznie. A tehén- vagy hordóállású, vagy túl meredek csánkra, a laza vállakra, a korlátolt lefutású mozgásra való minden hajlam súlyos hiba, akárcsak a keresztezés vagy kötött mozgás. A mozgásnak szabadnak és folyamatosnak kell lennie, és a kutyának képesnek kell lennie teljes sebességnél is a hirtelen irányváltásra. Ügetésben, növekvő tempónál a mancsok a föld közelében egymáshoz közelítenek, de amint a kutya nyugodtan áll, mind a négy végtag függőleges a talajra (korrekt állás).

Marmagasság

Kanok: 46-51 cm, szukák: 43-48 cm.

Hibák

A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melyet az eltérés mértékével pontos arányban kell értékelni.

Megjegyzés

A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.