Törzskönyvezés

Törzskönyvezés
Almot szeretnék törzskönyveztetni. Mi a menete?

Minden kennelnévvel és érvényes tagsággal rendelkező tenyésztő tud törzskönyvet kérelmezni kiskutyái részére.  A törzskönyvezést leghamarabb a kiskutyák microchip transzporter beültetése után lehetséges (6 hetes kor után), de legkésőbb a kölykök 90 napos koráig. Törzskönyv későbbi kiváltására nincs lehetőség.

A törzskönyvezéshez szükséges dokumentációk:

– alombejelentő kitöltve: 

  • Alombejelentő nyomtatvány
  • szülőpár törzskönyvének fénymásolata (két oldal),
  • a szülőpár szűrési eredményei (ha rendelkezik velük),
  • a szülőpár kiállítási eredményei (ha rendelkezik velük),
  • szülőpár tenyészszemle bírálati lapjának fénymásolata,
  • fedeztetési igazolás,
  • chip transzporter igazolás, a chippezést végző állatorvos pecsétjével ellátva: Mikrochip ,
  • tagsági szám,
  • a törzskönyv kiváltás díjának igazolása.
Ezen dokumentumokat a MEOESZ irodájába kell beküldeni postán (MEOESZ, 1701 Budapest, Pf. 12.) vagy személyesen: 1194 Budapest, Hofherr Albert u. 42.
Online alombejelentésre is van már lehetőség. Ehhez az alábbi nyilatkozat kitöltése és MEOESZ részére beküldése szükséges: https://www.kennelclub.hu/files/files/KENNELCLUB/online_kerelem_tag.pdf Ezek után küldenek hozzáférést a MEOESZ online rendszerhez, ahol az alombejentés elvégezhető.

Bővebb információ és díjszabással kapcsolatos ügyekről az alábbi linken tud tájékozódni.
https://www.kennelclub.hu/index.php?link=alombejelentes_menete&m=359

A MEOESZ minden alombejelentőt elküld Egyesületünk részére ellenőrzésre, melyet elnökségi klubtagunk végez, és hiánypótlást jelezhet, amennyiben szükséges:
Peresné Csokona Bernadett (+36 20 340 2558)

Törzskönyvezési információ tkv@club-info.hu

Minden 2020. január 1-je után született kiskutya után egyesületünk kiállítási vouchert állít ki, mely minden kiskutya nevére szól és egyszer használható fel, a kutya életében bármikor, kizárólag egyesületünk által szervezett Klubkiállításon vagy Speciál Kiállításon.

 

FIGYELEM! A MEOESZ törzskönyvezési sebessége időszakonként változó lehet, ezért csúszásokkal számolni kell (akár 3-4 hónap is előfordulhat, különösen akkor, ha valamilyen hiánypótlásra van szükség a folyamat közben).  Kérje egyesületünk segítségét, ha bizonytalan egy alombejelentő státuszát illetően.

Minden 2020. január 1 után született kiskutya után Egyesületünk kiállítási voucher-t állít ki, mely minden kiskutya nevére szól és egyszer használható fel, a kutya életében bármikor, kizárólag Egyesületünk által szervezett Klubkiállításon vagy Speciál Kiállításon.

A „Nem tenyészegyed” megjelölés rákerülhet azon egyedek származási lapjára, melyek szülei megfelelnek a tenyésztési szabályzat előírásainak, de a tenyésztő, illetve tulajdonos változás esetén az átruházó nem kívánja a továbbtenyésztésüket. A megjelölést rá kell vezetni a származási lapra és keresztül kell vezetni a törzskönyvi nyilvántartáson is. A „Nem tenyészegyed” megjelölést kezdeményezheti: – Tenyésztő, az alombejelentő benyújtásakor, de legkésőbb a kölyök első tulajdonosnak történő átadásakor, amennyiben a kölyök minőségét nem tartja megfelelőnek a továbbtenyésztésre, vagy olyan hibát észlel, ami tenyésztésből kizáró ok. A tenyésztő ezt a tényt köteles ismertetni a kölyök eladásakor az új tulajdonossal és köteles rögzíteni a tulajdonosváltozási bejelentőn is. – Tulajdonos változás esetén az átruházó, a kutya új tulajdonosnak történő átadásakor, amennyiben a kutyát nem továbbtenyésztés céljára adta el. Az átruházó ezt a tényt köteles ismertetni a kutya eladásakor az új tulajdonossal és köteles rögzíteni a tulajdonosváltozási bejelentőn is.

A „nem tenyészegyed” megjelölés eltávolítását a származási lapról és a törzskönyvi nyilvántartásból csak a tenyésztő kérheti, azzal a feltétellel, hogy a kutyát bemutatják a főtenyészszemlén és ott legalább „tenyészthető” minősítést kap. A feltételek teljesülése esetén díjfizetés ellenében kérhető a származási lap cseréje. Minden más esetben a „Nem tenyészegyed” megjelöléssel ellátott egyedek utódai csak „B regisztrációs lapot” kaphatnak (melléktörzskönyv) és sem saját maguk, sem utódaik nem kerülhetnek át a főtörzskönyvbe.

A tenyésztők a nem tenyésztési célra eladott kölykök új tulajdonosainak hívják fel a figyelmét és ajánlják a kutya ivartalanítását a lehető legrövidebb időn belül, lehetőleg még a tenyészérettség előtt.