Collie Smooth

Rövidszőrű Collie

Fajtaleírás

A rövidszőrű collie-k rendkívül sokoldalú, intelligens kutyák, noha kevésbé ismertek, mint hosszú szőrű rokonaik. A két fajta lényegében azonos, eltérés csupán a szőr hosszúságában van, illetve általában temperamentumosabbak, aktívabbak, mint a hosszúszőrű collie-k.

A rövidszőrű collie-k nagyszerű családi kutyák. Emberközpontúságuk, könnyű kezelhetőségük és ragaszkodó természetük ideális társsá teszi őket a család minden tagja számára. Az idegenekkel eleinte kissé tartózkodóak, visszafogottan viselkednek, ám ha valakit megkedvelnek, a csillagokat is lehoznák neki az égről.

Könnyen képezhetőek, ezért nyugodtan ajánlhatóak kezdő kutyások számára is. Mivel nagyon figyelmesek, hamar megértik mit várunk el tőlük. Erős a megfelelni akarás bennük, melyhez magas intelligencia, mozgékonyság és fordulékonyság társul.

Ezen tulajdonságoknak köszönhetően kimondottan tehetséges sportolók, szinte bármilyen kutyás sportra alkalmasak. Sikeresen szerepelnek például obedience, agility, flyball, frisbee, dog dancing, canicross, nyomkövető és terelőversenyeken. Mentőkutyának és terápiás kutyának is kiválóan alkalmasak, sőt vakvezetésre is kiképzik őket. Szívesen apportíroznak. Jó jelzőkutyák, az idegeneket ugatással jelzik, de nem agresszívek. Általában más kutyákkal és állatokkal is jól kijönnek. Érzékenyek, a kemény bánásmódot nem bírják, mert félénkké és bizalmatlanná válhatnak tőle. Szeretetteljes, következetes, és pozitív megerősítésen alapuló foglalkozás való nekik.

A smooth collie-k akkor a legboldogabbak, ha gazdáik mellett lehetnek. Igénylik a sok foglalkozást, de nem tolakodóak. Ha úgy érzik, hogy egy adott helyzetben nincs rájuk szükség, akkor maguktól háttérbe vonulnak vagy elfekszenek a gazdi lábánál.

Tarthatóak lakásban és kertes házban is, viszont nem alkalmasak kizárólag kennelben való tartásra, mert magányossá és szomorúvá válnak, unalmukban pedig ugatósak lehetnek. A legideálisabb számukra, ha a kert mellett szabad bejárásuk van a házba is. Annak ellenére, hogy a szabadban mozgékonyak, a lakásban teljesen nyugodtan viselkednek, szívesen lustálkodnak. Imádják a kényelmet, így leginkább a kanapét részesítik előnyben. Könnyen alkalmazkodnak a gazda életstílusához, de mozgásigényüket hosszabb sétákkal, kirándulásokkal, rendszeres foglalkozással ki kell elégíteni. Ideális családi kutyák.

Standard

Megjelenés

Elegáns, nemes megjelenésű kutyák, árad belőlük a munkavégzésre való képesség. A szemek kedves arckifejezést adnak, tekintetük intelligenciát, értelmet és figyelmességet sugároz.

Marmagasság

51-56 cm (szukák) és 56-61 cm (kanok).

Szőrzet

Mivel nincs nagy, csodás szőrköntösük, mely eltakarhatja a hibákat, így a jó testfelépítésre nagy hangsúlyt fektetnek a tenyésztők. Ez meg is látszik az állományon és a kutyák remek mozgásán.

A smooth collie-k szőrzete rövid, testhez simuló. A fedőszőr tapintása durva, míg az aljszőrzet puha, tömött. Nyírni nem kell. Ápolása és tisztántartása nagyon egyszerű, elég időnként átkefélni.

Szín

3 színváltozat elfogadott: sable fehér (coboly fehér), tricolor és blue merle.

Sable (coboly)

Minden árnyalat a világos aranytól az érett mahagóniig, vagy árnyalt cobolyszín.

Tricolor

Nagyrészt fekete, cser és fehér jegyekkel.

Blue-merle

Ezüstös kék, fekete foltokkal, vagy márványos fekete jegyekkel. Élénk cser jegyek kívánatosak, de hiányuk nem hiba. A fehér jegyek az összes színváltozatban kisebb-nagyobb mértékben megtalálhatóak. A legelőnyösebbek a gallérnál, mely lehet részlegesen vagy egészen fehér. Ezenkívül gyakran fehér a mell, a végtagok és a mancsok, illetve a farokvég. A koponyán, az orrháton, vagy mindkettőn fehér csík lehet. A teljesen vagy főként fehér szín viszont nem kívánatos.

Eredet

A fajta pontos eredete vitatott, mivel kevés írásos forrás maradt fent. A legelfogadottabb nézet szerint a collie-k azoknak a juhászkutyáknak a leszármazottai, akiket a rómaiak vittek magukkal Angliába az V. század körül.

A rövidszőrű collie-kat a birkák terelésére és a nyáj piacokra való hajtására tartották. Mozgékonynak és mentálisan különösen egészségesnek kellett lenniük ahhoz, hogy ezeket a feladatokat maradéktalanul el tudják látni. Fontos volt a jó erőnlét, hogy hosszú ideig tudjanak váltakozó sebesség mellett, mindenféle időjárási körülmények között dolgozni. Munkájuk során folyamatos kontaktusban voltak az emberrel, ennek is köszönhető az az erős kötődés és figyelem a gazda, az emberek irányába, amely a mai napig is az egyik legjellemzőbb fajtatulajdonság. A collie-k a XIX. század végén kezdtek népszerűvé válni, amikor Viktória királynő skóciai látogatása alkalmával beleszeretett a fajtába, majd vásárolt néhány egyedet és otthonában is tartott mindkét szőrváltozatból. Ez volt a kezdete a collie-k munkakutyából kedvenccé való válásának. Napjainkban Európában a rövid szőrű és a hosszú szőrű collie-t külön fajtaként tenyésztik, de pl. az USA-ban és Kanadában a keresztezésük megengedett és együtt tenyésztik őket. Ezek a kutyák típusban erősen eltérőek az európaiaktól.

Egészség

A smooth collie egészségesnek mondható fajta, átlagos várható életkoruk 12-14 év, azonban csakúgy, mint minden fajtánál, a collie-knál is előfordulhatnak bizonyos fajtára jellemző egészségügyi problémák. Ezek elsősorban a szemet, a látást érintik: pl. CEA (Collie Szem Anomália), PRA (Progresszív Retina Atrófia), katarakta (szürkehályog). Sok collie érzékeny bizonyos gyógyszerekre (pl. Ivermectin tartalmúakra, mely némely féregtelenítő készítményben található meg), de az ebből származó problémák elkerülhetőek, csupán olyan készítményeket kell használni, melyek más összetevőt tartalmaznak.A csípőízületi diszplázia nem jellemző a fajtára, csak ritkán fordul elő, de tenyésztésbe vétel előtt elvárható a szűrés megléte. A rövid szőrű collie ritka fajtának számít, és mivel a népszerűség okozta túltenyésztés szerencsére elkerülte, sikerült megmaradnia olyannak, mint régen, küllemben és temperamentumban egyaránt. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően igazán érdemes rá, hogy hazánkban is jobban megismerjék.