Bearded Collie

Fajtaleírás

A bearded collie nem a skót juhászkutya szakállas változata, hanem önálló fajta!

Nevével ellentétben a collie-hoz nincs sok köze, csak annyi, hogy ugyanonnan származik és hasonló feladatokra használták. A bearded collie k a marhakereskedők első számú segítői voltak, akik az elmúlt századokban a marhákat és a juhokat összegyűjtötték az elszórt tanyákról, és hosszú fáradtságos út során terelték őket a vásárokra. A vasút elterjedésével megszűnt fő feladatuk, így a beardedekből egyre kevesebb lett.

Mrs. G.O.Willinsonnak köszönhetjük, hogy ez a szakállas szépség a juhtenyésztés háttérbe szorulása és a legelők golfpályává változtatása ellenére is köztünk van. Ő alapította meg a legendás Bothkennar kennelt, s indította el a bearded collie tenyésztését. Az azóta eltelt évek alatt meglepően népszerű lett a fajta. Kedvessége, intelligenciája, alkalmazkodóképessége révén ideális kedvenc, családi- és kísérőkutya lett. Ösztönösen aktív kutya. Gyorsasága és fordulékonysága miatt igen eredményes az agility sportban. Rendkívül élénk vérmérsékletű az idegesség és az agresszivitás minden jele nélkül. Nem házőrző! A vendégségbe érkező idegeneket viharos örömmel fogadja. Szoros érzelmi kontaktusra van szüksége a gazdájával és a család többi tagjával. Nem lehet a kertben, a házból kizárva tartani! Nem csak a lelkét , de a szőrét is megviselné ez a tartási mód.

Tetszetős külleme, gyönyörű szőrzete a veszte is, az impozáns szőrtengerbe beleszerető, de meggondolatlan vásárlók nem gondolnak arra, hogy több ápolást, gondozást igényel, mint egy rövidebb szőrű fajta. Ennek következtében jó esetben rövidre nyírják kutyájuk szőrét, rossz esetben egyszerűen kidobják a szerencsétlen állatot. Csak az vegyen bearded collie-t, aki a kutyával kapcsolatos egyéb teendők mellett még ráér 2-3 hetente kutyája bundáját alaposan átkefélni vagy kozmetikushoz elvinni.

Nem játékmaci, hanem érző lény, nem lehet csak úgy lecserélni! Aki ezt a kedves, barátságos fajtát választja nem fog csalódni benne.

Standard

Általános megjelenés

Ösztönösen aktív kutya, hosszabb, mint amilyen magas, kb. 5:4 arányban. A szukák enyhén hosszabbak lehetnek. Bár erős felépítésű, nem tűnhet túl nehéznek. A csillogó, érdeklődő tekintet fontos követelmény.

Jellemző tulajdonságok

Éber, élénk, magabiztos és aktív.

Vérmérséklet

Nyugodt, intelligens, idegesség és agresszivitás minden jele nélkül.

Fej és koponya

Arányban áll a kutya méretével, a koponya széles, sima és négyzetes, a stop és a nyakszirt távolsága megegyezik a fülkagylók közötti távolsággal. A pofa erős és az agykoponyával megegyező hosszúságú. A stop mérsékelt. Az orrtükör nagy, általában fekete, de kék és barna egyedeknél a szőrzet színét követő árnyalatú. Az orr és az ajkak foltok nélküli homogén színezetűek. Az ajkak és a szemhéjak pigmentje az orr színét követi.

Szemek

Színükben illeszkednek a szőrzethez, szélesen, egymástól távol ülők, nagyok, de nem kidülledők. A szemöldökök felfelé íveltek, előre állóak, de nem olyan hosszúak, hogy elfedjék a szemet.

Fülek

Középméretűek, lelógóak. Amikor a kutya figyel, fülét a tövénél megemelheti, de sohasem a koponya csúcsának szintje fölé.

Száj

A fogak nagyok és fehérek, ollós harapásúak, bár a ráharapás is elfogadható.

Nyak

Mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt.

Első rész

A vállak lejtősek, a mellső lábak egyenesek, függőlegesek, jó csontozatúak, körben hosszú szőrrel borítottak. Az alkar rugalmas és erős.

Törzs

A hát hosszának zömét a mellkas, nem pedig az ágyék hossza adja. A hátvonal egyenes, a bordák jól íveltek, de a mellkas nem hengeres. Az ágyék erős, a mellkas mély, elég helyet nyújtva a szívnek és a tüdőnek.

Hátsó rész

Az alsó lábszár jól izmolt, a térd jó szögellésű, a csánk mély. A csüd derékszöget zár be a talajjal és a far hátulsó függőleges vonala mögött helyezkedik el.

Mancsok

Oválisak, a talpak jól párnázottak. Az ujjak íveltek, szorosan záródnak, szőrrel kellően borítottak, az ujjak között is beleértve.

Farok

Mélyen tűzött és hordott, legalább a csánkig érő. Járás közben, vagy amikor a kutya áll, a farok vége enyhén felfelé ívelhet. Erősebb mozgásban felemelkedhet, de sohasem a hátvonal fölé. Szőrrel dúsan borított.

Mozgás, járásmód

Ruganyos, folyamatos, minimális erőkifejtéssel megfelelő teret ölel át.

Szőrzet

Dupla, puha és szoros aljszőrzettel. A fedőszőrzet sima, érdes tapintású, erős, gyapjasságtól és göndörödéstől mentes, bár enyhe hullámok megengedettek. A szőr hossza és sűrűsége elég ahhoz, hogy megfelelő védelmet nyújtson és kiemelje, hangsúlyozza a kutya alakját, de nem fedheti el a test természetes vonalait. A szőrzetet semmilyen módon nem szabad trimmelni. Az orrnyereg a pofákat oldalt beborító hosszabb szőrrel gyéren fedett. A pofákon, az alsó ajkakon és az áll alatt a szőr hossza egyenletesen növekszik a mellkas felé, ezáltal képezve a tipikus szakállt.

Szín

Palaszürke, vöröses őzbarna, fekete, kék, szürke, barna és homokszín bármely árnyalata, fehér jegyekkel vagy azok nélkül. A fehér jegyeknek a pofán, egy csíkként a koponyán, a farok végén, a mellkason és a lábakon kell lenniük. Ha a fehér szín nyakörvet képez, az ezt alkotó fehér szőrszálak töve nem nyúlhat a váll mögé. Nem lehet fehér a hátulsó láb külső oldala a csánk felett. Enyhe cservörös jegyek megengedettek a szemöldökön, a fülek belső oldalán, a mellkason, a fatok alatt és a lábakon ott, ahol a fehér és az alapszín találkozik.

Méret

Ideális magasság: kanok: 53-56 cm, szukák: 51-53 cm. A kívánt magasságtól való túlzott eltérés nem kívánatos, de a mérettel szemben az általános minőséget és az arányokat kell elsődlegesen figyelembe venni.

Hibák

Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül, és a hiba súlyosságának pontos arányban kell állnia az eltérés mértékével.

Megjegyzés

A kanoknak két, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniük.