Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat

Melyek a Tenyésztésre kiemelt státusz feltételei?
  • CEA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
  • PRA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
  • HD: Mentes vagy majdnem mentes (A vagy B) (Klinikai vizsgálat)
  • MDR1: Mentes vagy hordozó (+/+ vagy +/-) (Genetika vizsgálat)
  • HSF4: Mentes (Genetikai vizsgálat)
  • Terelő képességvizsga „megfelelt „ minősítés( NHAT) vagy terelő munkavizsga (HWT)
    vagy karakterteszt 75-100 pont között, vagy BH vizsga
  • Tenyésztésre javasolt tenyészszemle eredmény

A szülők igazolt eredményeiből egyértelműen következő „genetikailag mentes” utódoknál a szülők genetikai vizsgálatáról szóló igazolás elfogadott, nem szükséges elvégeztetni az adott vizsgálatot az utódnál is. Ezt az adatot a törzskönyvön és a származási lapon fel kell tüntetni.

 

Mi a különbség az ausztrál juhászkutya és a miniatűr amerikai juhászkutya között?

Különbség csak a méretben kellene, hogy legyen, a MAS fajta az australian shepherdből alakult ki, a tenyésztők a kisebb méretű egyedeket fedeztették egymással. Nem szabad hogy más fajtát is véljünk benne felfedezni.

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)

Hogyan ápoljam az aussie szőrét?

Ránézésre azt gondolhatnánk, hogy az aussie szőre komoly ápolást igényel. Szerencsére ez csak a látszat, annak ellenére, hogy tömegesebb szőrkondícióval rendelkezik. Oda kell figyelni a filcesedő szőrre a fülek alatt, a hónaljban, a combok alatt. Ha alaposabban átfésüljük 3 havonta, akkor nem érhet bennünket meglepetés. Mindig a szőrnövéssel ellenkező irányba fésüljünk a szőr tövétől kiindulva. A vedlési időszakban a vedlést egy jó meleg vízzel való fürdetéssel fel tudjuk gyorsítani. Jó, ha már kölyök korban hozzászoktatjuk a kiskutyát, hogy asztalon fésülünk. Nekünk mindenképp kényelmesebb és praktikusabb. A kiállítási szőrfelkészítés egy komolyabb történet.

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)

Melyek az aussie-k hivatalos színváltozatai?

Az aussie 4 hivatalos színben létezik: black tricolor, red tricolor, blue merle , red merle fehér jeggyel vagy anélkül, illetve ezen színek cser jegy nélküli változatai.

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)

Melyek az aussie szőrváltozatai?

Az aussie-nak nincsenek különböző szőrváltozatai.

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)

Mitől függ, hogy van-e farka az aussie-nak vagy sem?

A fajta születhet teljes hosszú- vagy csonka farokkal. Ez azon múlik, hogy a szülők genetikailag milyen farokhosszúak. Két teljes farkú kutyától kizárólag hosszú farkú kölykök születhetnek. Két csonka farkú kutyától mindkét változat születhet. Mindkét változat születhet abban az esetben is, ha az egyik szülő teljes, a másik csonka farkú.

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)

Hogy tartsuk az aussie-t a növekedési szakaszban?

Míg kölyökkutyánk el nem éri az 1 éves kort, bánjunk óvatosan a mozgatásával! Természetesen mozoghat amennyit szeretne, de ne eröltessük, tehát nem futtatjuk kerékpár mellett, nem ugratunk vele akadályt (csak ami a földre van döntve), nem túrázunk vele több tíz km-t stb…

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)

 

Milyen genetikai betegségekre hajlamos az aussie?

Öt fő genetikai tesz elérhető már, ami a tenyésztés során fontos:
CEA/PRA/HSF4 – HC/DM/MDR1.
Sajnos az epilepszára még nem találták meg a hibás genetikai kódot, félő, hogy nem is lesz meg egy jó darabig, mert 7-8 különböző gén összetevője felelős ezért a betegségért. Fontos, hogy egy betegségre genetikailag hordozó egyed klinikailag mentes, tehát nem beteg! Ezzel sokan sajnos nincsenek tisztában, és megijednek ettől. Ennek csak tenyésztésbe vételkor van jelentősége, mentes párt kell találni neki.

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)

Vigyázz, nehogy internetes átverés áldozata legyél!

Ausztrál juhászkutyát csak megbízható helyről vegyél, ahol van mögötte egy felelős tenyésztő! Aki jofogason hirdet vagy hasonló helyeken, az biztosan nem a megfelelő forrás.

Miért mondjuk ezt? Azért, mert mindenki minket talál meg abban az esetben, ha valahol “bevásárolt” egy ausztrál juhászkutyát és amivel baj lett. Tőlünk kérdezik meg, hogy mit lehet tenni most, mert ahonnan vették, ott nem veszik már fel a telefont, nem válaszolnak az üzenetekre vagy nincs is kivel beszélni, mert a közvetítő eltűnt, a kutya származása pedig ismeretlen vagy egyszerűen csak lerázták őket. Minket kérdeznek meg, hogy az ő kutyájuk miért nem nőtt meg, hogy az ő kutyájuk miért lett csámpás, miért nem nőttek ki a fogai, miért hullik a szőre megállás nélkül és vannak szőrhiányok szerte a testén, hogy az ő kutyájuk miért halt meg 3 hónaposan és egy másik esetben fél évesen, hogy az ő kutyájuk miért nem hasonlít a ausztrál juhászkutyára, hogy az ő kutyájuk miért nem érkezett meg egy ismeretlen kereskedőtől, akinek fizettek és aki biz’ Isten ígérte, hogy hozza a megrendelt kutyát, hogy a kutya hamis papírokkal érkezett, mert a kutya sokkal fiatalabb, mint amit az útlevele mutat, hogy a kutyához nem kaptak semmilyen tanácsot, fogalmuk sincs mivel kellene etetni, hogy kellene nevelni, mikor kellene ivartalanítani, hogy valójában fogalmuk sincs a kutya származásáról mert egy kereskedő hozta Oroszországból, aki nem elismert szervezet származási lapjával adja tovább a kölyköket, ergo a származásuk teljesen ismeretlen stb. stb. és egyáltalán a kutyák mögött nincs egy ember, nincs senki aki garanciát, felelősséget vállalna és aki tanácsokat adna. Az, hogy egészségügyi szűrései nincsenek a szülőknek, arra csak legyintenek, hogy nem is kell vagy azt hazudják, hogy minden mentes, ami kizárt. Érdemes ilyen esetben elkérni bizonyításként a másolatot és azonnal kiderül, hogy nincs mit küldeni.

Egy tisztességes tenyésztő odafigyeléssel tenyészt, fontos neki, hogy hova kerül kiskutyája. Szívesen tartja a kapcsolatot a gazdákkal és boldogan osztja meg tapasztalatait és tanácsait, hogy a tőle származó kiskutya a lehető legproblémamentesebben tudjon fejlődni és tökéletes társa lehessen családjának. Egy TENYÉSZTŐ 15 év múlva is úgy fog ránézni az általa tenyésztett kutyára, mint a gyerekére, akinek végigcsodálta a szemnyitását, az első lépéseit és el is várja a kapcsolattartást.

forrás: Born To Be Kennel

Mit tegyél, ha aussie-t szeretnél?

Először is nézz utána a fajtának, hogy a te életstílusodhoz illik-e. Amennyiben lehetőséged van rá, találkozz néhánnyal az életben is. Mérd fel, hogy mind mentálisan, mind anyagilag készen állsz-e egy 15 évig tartó szoros barátságra és az ezzel járó felelősségre. Keress egy jó tenyésztőt, és feltétlenül törzskönyvezett kölyköt vegyél, ha kell szerezz referenciát róla. Kérj egy időpontot személyes találkozásra és beszélgetésre.

(forrás: Korózs-Papp Judit
Silver Dream Kennel)