Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat

Nyitólap 9 Fajtáink 9 Bearded Collie 9 Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat
Melyek a Tenyésztésre kiemelt státusz feltételei?
 • CEA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
 • PRA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
 • HD: Mentes vagy majdnem mentes (A vagy B) (Klinikai vizsgálat)
 • Terelő képességvizsga „megfelelt „ minősítés( NHAT) vagy terelő munkavizsga (HWT)
  vagy karakterteszt 75-100 pont között, vagy BH vizsga
 • Tenyésztésre javasolt tenyészszemle eredmény

A szülők igazolt eredményeiből egyértelműen következő „genetikailag mentes” utódoknál a szülők genetikai vizsgálatáról szóló igazolás elfogadott, nem szükséges elvégeztetni az adott vizsgálatot az utódnál is. Ezt az adatot a törzskönyvön és a származási lapon fel kell tüntetni.

 

Hogyan ápoljam a bearded collie szőrét?

A bearded collie természeténél talán csak egy valami van, ami még vonzóbb ebben a fajtában, és az a csodálatos szőrzete, ám ez a szőrzet  áldás és átok is egyben. Nem sok szebb kutyafajtát láthatunk, mint egy gondosan ápolt bearded collie,  ám ahhoz, hogy ez a szőrzet a kutya ékessége lehessen elengedhetetlen a rendszeres ápolás. Mindenkinek felhívnám a figyelmét, aki kacérkodik egy bearded collie kölyök vásárlásával, hogy azon gondolkodjon el  alaposan, hogy lesz-e elég ideje, kedve és energiája a szőrápoláshoz, amit ez a fajta megkövetel, vagy vállalja-e, hogy 3-4 hetente elviszi egy kutyakozmetikába?  Egyébként egy  vidám, intelligens fajtáról,  a  világ  legideálisabb családi kutyájáról beszélünk, de ezt a kérdést nem szabad elbagatellizálni!

A bearded collie-nak viszonylag kevés aljszőrzete van, fedőszőrét nem vedli le úgy, ahogy azt más duplaszőrű kutyánál (pld. hosszú szőrű collie, német juhász)  megszoktuk.  Csupán a kölyök szőrt váltja le hirtelen, a továbbiakban már  folyamatos szőrváltó lesz, ami azt jelenti, hogy a meglazult szálakat a fésüléssel kiszedjük és szinte észre sem vesszük, csak a szín változásából, hogy bizony időről időre lecseréli a bundáját. Ebből a szempontból előnyös lakáskutya!

A szőrápoláshoz pici kortól, azaz attól kezdve, ahogy hazavittük szoktatni kell, mert így fokozatosan megszokja, hogy a szőr növekedésével együtt  egyre hosszabb lesz  az az idő is, amit fésüléssel töltünk és ezt türelemmel  fogja viselni.  Legjobb, ha megszoktatjuk, hogy asztalon, az oldalára fekve fésüljük,  ez a gazdának és a kutyának is a legkényelmesebb megoldás.

Szükséges eszközök:

 • egy közepes sűrűségű fémfésű,
 • egy műanyag megerősítéses sörtekefe,
 • éles hajvágó olló,
 • orvosi csipesz,
 • hajvágáshoz használt csipesz,
 • főnöző vagy hajszárító.

Ápoló szerek:

 • jó minőségű kutyasampon (nercolajos is lehet),
 • kutya balzsam,
 • fésüléshez valamilyen kondíciónáló-fésülést könnyítő szer.

Először a szőrkondicionálóval  bepermetezzük a szőr egy részét, amit éppen fésülni akarunk, és a kefével szisztematikusan sorban haladva kifésüljük a szőrt a bőrig, teljesen simára.  Ha már hosszabb a szőr érdemes a hajcsipesszel leválasztani egy vékony sávot, így könnyebb  kifésülni és sávonként haladni tovább.  A simára fésült sávon a kefe után a fésűvel is átmegyünk, így tudunk megszabadulni az aljszőrtől és tudjuk valóban tökéletesen csomómentesre fésülni a szőrt. Folyamatosan permetezzük a szőrt a kondícionálóval, mert ha teljesen szárazon fésüljük, akkor a szőrvég letörik és nehezebb is a munka. A test felülete után a lábakat, a pofát, a fület kívül-belül és a teljes fejet is fésüljük át, és ne feledkezzünk meg a nehezen hozzáférhető helyekről sem, mint a comb belső oldala vagy a hónaljak.  Amennyiben pici kortól szoktatjuk ehhez a kutyát, akkor mire felnő már nem fog tiltakozni, de ha mindezt akkor kezdjük el, amikor már elég hosszú a szőre, akkor az idő nagy részét a kutyával való hadakozással fogjuk tölteni.   Ha mindenhol alaposan kifésültük a kutyát, akkor az ollóval ki kell vágni a talppárnák közül a szőrt, az orvosi csipesszel  néhány szálanként ki kell tépni a fül belsejéből a szőrt. Ez utóbbi nagyon fontos, mert ha elhanyagoljuk, komoly fülgyulladás lehet a következménye!  Ezt a műveletsort három hetente meg kell csinálnunk, mert különben már olyan csomók, filcek keletkeznek, ami órákkal növelheti meg a fésülési időt, rosszabb esetben a szőrzet lenyírásával is számolhatunk. A bearded collie-t igény szerint lehet fürdetni, tehát akár 3 hetente, minden fésülésnél, de legalább  6 hetente, minden második fésülésnél ajánlott.

Amikor teljesen simára fésültük, csak akkor fürdetjük meg, mert ha csomós kutyát kezdünk el fürdetni, akkor  olyan filceket gyártunk, amit már képtelenség lesz kifésülni!  A fürdetéshez kutyasampont használunk, esetleg a fehér részekhez lehet külön fehérítő sampont is beszerezni. Csak úgy, mint a saját hajunkat szoktuk, kétszer mossuk meg samponnal, majd balzsamot teszünk a szőrre, amit néhány percig rajta hagyunk és utána alaposan leöblítjük. Törölközővel megtörölgetjük a kutyát és újból feltesszük az asztalra, ahol ha van főnöző gépünk akkor azzal, ha nincs akkor hajszárítóval szárítjuk meg a szőrt szép simára, folyamatosan fésülgetve közben. Nagyon kell vigyázni a hőmérséklet beállítására, nehogy elégessük a szőrt, ha hajszárítót használunk! Arra azért felhívom a figyelmet, hogyha hajszárítót használunk, érdemes beszerezni egy profi fodrász hajszárítót, mert a kicsi háztartási gépek 1-2 szárításnál többet nem fognak bírni. Amikor teljesen száraz a szőr egy nagyon kevés szőrkondicionálót rápermetezve még egyszer átfutunk a kefével mindenhol, hogy valóban csomómentes legyen és ekkor készen vagyunk!

Ha valaki a kutyakozmetikust részesíti előnyben, akkor váltson bérletet és 3, de legfeljebb 4 hetente vigye el mindig a kutyát! A kutyakozmetikusnak érdemes felhívni a figyelmét, hogy a bearded collie szőrét nem szabad sehol ollóval vágni (sem tappancsot fel vagy körbenyírni, vagy frufrut vágni), az ollót csak a talppárnák közötti szőrre használhatja, továbbá, hogy a fülből a szőrt alaposan távolítsa el!

A bearded collie   ideális lakáskutya, vagy kinti–benti kutya, de semmiképpen nem kizárólag udvarba való. Szőrét óvjuk az esőtől, sártól, amennyire lehetséges, de mivel ez teljesen nem kikerülhető a saras séták után érdemes zuhannyal lemosni a lábait  és a hasa alatti területet. Ezzel a szőrét is védjük, tisztán tartjuk  és a lakásunkat is! Evés után  a szakállát érdemes megtörölni, megmosni és  gyakrabban átfésülni is.

(forrás: Muzslai Ildikó
Double Scotch Kennel)

Melyek a bearded collie-k hivatalos színváltozatai?

Fekete-fehér
Kék-fehér
Barna –fehér
Fawn –fehér

Előfordulnak tricolor egyedek is, amikor a farok alatt, a fül belső részén, a  szemöldöknél tan jegyek láthatók általában kölyök korban, de ezek felnőtt korra szinte láthatatlanná válnak.

(forrás: Muzslai Ildikó
Double Scotch Kennel)

Melyek a bearded collie-k szőrváltozatai?

Ilyen nincs.

(forrás: Muzslai Ildikó
Double Scotch Kennel)

Hogy tartsuk a bearded collie-t a növekedési szakaszban?
Milyen genetikai betegségekre hajlamos a bearded collie?

A bearded collie egy nagyon egészséges fajta.  Természetesen ennél a fajtánál is előfordulnak örökletes betegségek, de ezek egyike sem gyakori és nem fajtaspecifikus. A tenyésztők a tenyészkutyáikat általában szemészeti és mozgásszervi betegségekre szűretik, úgy mint:

 • szemészeti szűrések – CEA, PRA;
 • mozgás szervi szűrések: csípőizületi displazia, könyök-  és váll displazia.

(forrás: Muzslai Ildikó
Double Scotch Kennel)

Vigyázz, nehogy internetes átverés áldozata legyél!

Bearded collie-t csak megbízható helyről vegyél, ahol van mögötte egy felelős tenyésztő! Aki jófogáson hirdet vagy hasonló helyeken, az biztosan nem a megfelelő forrás. Érdeklődj a fajtaklubnál, vagy nézz körül a fajtaklub oldalán található tenyésztők honlapjain!

(forrás: Muzslai Ildikó
Double Scotch Kennel)

Mit tegyél, ha bearded collie-t szeretnél?

Magyarországon nagyon kevés bearded collie alom születik, így ha  beardie kölyköt szeretnél időben keresd fel a fajtagondozó klub tenyésztőit. Szinte biztos, hogy nem fogsz azonnal kiskutyát kapni, de megtalálhatod azt a tenyésztőt, akinél ki tudod várni, hogy leendő kedvenced megszülessen. Ezt az időt használd fel arra, hogy építs ki jó kapcsolatot a tenyésztővel, és ismerd meg alaposan a fajta igényeit, hogy a lehető legjobb gazdája lehess majd kis kedvencednek!

Mit érdemes tudni a fajtáról, mielőtt megveszed?

Rendkívül ideális családi kutya, nagyon jó indulatú, intelligens, gyerekszerető. Könnyen tanul, nagyon sokféle kutyás sportra alkalmas.  Ragaszkodása és szőrzete miatt elsősorban lakásba való, kertes házban kinti-benti kutya is lehet, de semmiképpen nem alkalmas udvari kutyának.

Szőre az átlagosnál munkaigényesebb. 3 hetente kell fésülni, 6 hetente fürdetni, vagy 3-4 hetente kutyakozmetikába kell vinni.

(forrás: Muzslai Ildikó
Double Scotch Kennel)