Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat

Nyitólap 9 Fajtáink 9 Cattle Dog 9 Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat
Melyek a Tenyésztésre kiemelt státusz feltételei?
  • CEA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
  • PRA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
  • HD: Mentes vagy majdnem mentes (A vagy B) (Klinikai vizsgálat)
  • Terelő képességvizsga „megfelelt „ minősítés( NHAT) vagy terelő munkavizsga (HWT)
    vagy karakterteszt 75-100 pont között, vagy BH vizsga
  • Tenyésztésre javasolt tenyészszemle eredmény

A szülők igazolt eredményeiből egyértelműen következő „genetikailag mentes” utódoknál a szülők genetikai vizsgálatáról szóló igazolás elfogadott, nem szükséges elvégeztetni az adott vizsgálatot az utódnál is. Ezt az adatot a törzskönyvön és a származási lapon fel kell tüntetni.

 

Hogyan ápoljam a cattle dog szőrét?
Melyek a cattle dog hivatalos színváltozatai?
Melyek a cattle dog szőrváltozatai?
Hogy tartsuk a cattle dogot a növekedési szakaszban?
Milyen genetikai betegségekre hajlamos a cattle dog?
Vigyázz, nehogy internetes átverés áldozata legyél!

Cattle dogot csak megbízható helyről vegyél, ahol van mögötte egy felelős tenyésztő! Aki jófogason hirdet vagy hasonló helyeken, az biztosan nem a megfelelő forrás.

Miért mondjuk ezt?
Azért, mert mindenki minket talál meg abban az esetben, ha valahol “bevásárolt” egy corgit, amivel baj lett. Tőlünk kérdezik meg, hogy mit lehet tenni most, mert ahonnan vették, ott nem veszik már fel a telefont, nem válaszolnak az üzenetekre vagy nincs is kivel beszélni, mert a közvetítő eltűnt, a kutya származása pedig ismeretlen vagy egyszerűen csak lerázták őket. Minket kérdeznek meg, hogy az ő kutyájuk miért nem nőtt meg; hogy az ő kutyájuk miért lett csámpás; miért nem nőttek ki a fogai; miért hullik a szőre megállás nélkül és vannak szőrhiányok szerte a testén; hogy az ő kutyájuk miért halt meg 3 hónaposan és egy másik esetben félévesen; hogy az ő kutyájuk miért nem hasonlít a corgira; hogy az ő kutyájuk miért nem érkezett meg egy ismeretlen kereskedőtől, akinek fizettek és aki biz’ Isten ígérte, hogy hozza a megrendelt kutyát; hogy a kutya hamis papírokkal érkezett, mert a kutya sokkal fiatalabb, mint amit az útlevele mutat; hogy a kutyához nem kaptak semmilyen tanácsot, fogalmuk sincs mivel kellene etetni, hogy kellene nevelni, mikor kellene ivartalanítani; hogy valójában fogalmuk sincs a kutya származásáról mert egy kereskedő hozta Oroszországból, aki nem elismert szervezet származási lapjával adja tovább a kölyköket, ergo a származásuk teljesen ismeretlen stb. stb.; és egyáltalán a kutyák mögött nincs egy ember, nincs senki aki garanciát, felelősséget vállalna és aki tanácsokat adna. Az, hogy egészségügyi szűrései nincsenek a szülőknek, arra csak legyintenek, hogy nem is kell vagy azt hazudják, hogy mindenmentes, ami kizárt. Érdemes ilyen esetben elkérni bizonyításként a másolatot és azonnal kiderül, hogy nincs mit küldeni.

Egy tisztességes tenyésztő odafigyeléssel tenyészt, fontos neki, hogy hova kerül a kiskutyája. Szívesen tartja a kapcsolatot a gazdákkal és boldogan osztja meg tapasztalatait és tanácsait, hogy a tőle származó kiskutya a lehető legproblémamentesebben tudjon fejlődni és tökéletes társa lehessen családjának. Egy tenyésztő 15 év múlva is úgy fog ránézni az általa tenyésztett kutyára, mint a gyerekére, akinek végigcsodálta a szemnyitását, az első lépéseit és el is várja a kapcsolattartást.

Mit tegyél, ha cattle dogot szeretnél?