Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat

Nyitólap 9 Fajtáink 9 Collie Smooth 9 Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat
Melyek a Tenyésztésre kiemelt státusz feltételei?
 • CEA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
 • PRA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
 • HD: Mentes vagy majdnem mentes (A vagy B) (Klinikai vizsgálat)
 • MDR1: Mentes vagy hordozó (+/+ vagy +/-) (Genetika vizsgálat)
 • DM*: Mentes vagy Hordozó (N/N, N/DM) genetikai vizsgálat
 • Terelő képességvizsga “megfelelt” minősítés( NHAT) vagy terelő munkavizsga (HWT)
  vagy karakterteszt 75-100 pont között, vagy BH vizsga
 • Tenyésztésre javasolt tenyészszemle eredmény

A szülők igazolt eredményeiből egyértelműen következő „genetikailag mentes” utódoknál a szülők genetikai vizsgálatáról szóló igazolás elfogadott, nem szükséges elvégeztetni az adott vizsgálatot az utódnál is. Ezt az adatot a törzskönyvön és a származási lapon fel kell tüntetni.

Mi a különbség a hosszú- és a rövidszőrű collie között?

A két fajta lényegében azonos, eltérés csupán a szőr hosszúságában van, illetve általában temperamentumosabbak, aktívabbak, mint a hosszúszőrű collie-k. Küllemre hasonló társa még a Sheltie, azaz a Shetlandi juhászkutya, mely szintén valamivel aktívabb, termetre kicsi, szőre hosszú.

Hogyan ápoljam a smooth collie szőrét?

A rövid szőrű collie szőrzete könnyen kezelhető, nem igényel bonyolult ápolást. Fedőszőrük rövid, sima és kemény tapintású, aljszőrzetük pedig puha és sűrű. Évente néhány alkalommal vedlenek, olyankor tetemes mennyiségű szőrt hullajtanak. Elegendő őket időnként átkefélni, vedléskor természetesen gyakrabban. Fürdetni elég őket néhány havonta, de vedléskor mindenképpen érdemes, mert sokat segít az elhalt szőrszálak eltávolításában.

(Forrás: Bácskai Adrienn, Merryville Smooth Collie Kennel)

Melyek a smooth collie hivatalos színváltozatai?

Három elfogadott színváltozat van: sable-fehér (coboly-fehér), tricolor és blue merle.

 • Sable-fehér (coboly-fehér): elfogadott minden árnyalat a világos aranytól az érett mahagóniig, vagy árnyalt cobolyszín. A világos szalmaszín vagy krémszín nem kívánatos.
 • Tricolor: Túlnyomórészt fekete, telt cserszínű (lábakon, fejen) és fehér jegyekkel. A rozsdaszín a fekete fedőszőrzetben nem kívánatos.
 • Blue-merle: ezüstös kék, fekete foltokkal vagy márványos fekete jegyekkel. Élénk cser jegyek kívánatosak, de hiányuk nem hiba. A túl nagy, egybefüggő fekete jegyek, valamint pala- vagy rozsdaszín a szőrzetben nem kívánatosak.

A fehér jegyek az összes színváltozatban kisebb-nagyobb mértékben megtalálhatóak. A legelőnyösebbek a gallérnál, mely lehet részlegesen vagy egészen fehér. Ezenkívül gyakran fehér a mell, a végtagok és a mancsok, illetve a farokvég. A koponyán, az orrháton vagy mindkettőn fehér csík lehet.  A teljesen vagy főként fehér szín viszont nemkívánatos.

A színváltozatok tenyésztése:

 • Sable-fehér színű collie: sable-fehér és tricolour színű egyeddel párosítható.
 • Tricolor színű collie: sable-fehér, tricolour és blue-merle színű egyeddel is párosítható.
 • Blue-merle színű collie: tricolor színű egyeddel párosítható.
 • Ha blue-merle és sable-fehér színű egyedet párosítunk egymással, akkor sable merle színű kölykök születésére is számítani lehet, mely szín tenyésztésből kizáró hibának minősül. Ez a színváltozat csak az USA-ban és Kanadában elfogadott.
 • Két blue merle színű collie-t nem szabad egymással párosítani a születendő kölyköknél való magas egészségügyi kockázat miatt (pl.: süketség, vakság), melyet a merle gén duplázódása okozhat.

(Forrás: Bácskai Adrienn, Merryville Smooth Collie Kennel)

Hogy tartsuk a smoot collie-t a növekedési szakaszban?
Milyen genetikai betegségekre hajlamos a smooth collie?

A rövidszőrű collie alapvetően egészséges fajta, de néhány betegség gyakrabban előfordulhat náluk. Ezek például:

CEA (Collie Eye Anomaly): Veleszületett, öröklődő szembetegség. A szem fejlődésének olyan zavara, amely esetén az ideghártya (retina), az érhártya, a látóideg és az ínhártya károsodik. A károsodás különböző mértékű lehet, az enyhétől egészen a vaksághoz vezető súlyosságig. Az enyhe fokú érintettség rendszerint nem okoz problémát a kutya látásában, és nem válik súlyosabbá az idő előrehaladtával sem.

PRA (Progressive Retinal Atrophy): Öröklődő szembetegség. A retina degeneratív elváltozása, mely fokozatosan romlik és vaksághoz vezethet.

DM (Degenerative Myelopathy): Elsősorban az idősebb kutyák progresszív gerincvelő betegsége, mely általában 8 éves kor után jelenik meg. Egyfajta autoimmun betegség, ahol a kutya immunrendszere megtámadja a központi idegrendszer sejtjeit, aminek következtében a kutya fokozatosan lebénul. A bénulás a hátsó lábakon kezdődik, majd végső stádiumban a légzőizmok is lebénulnak.

MDR1 (Multi Drog Resistance): Valójában ez nem egy szó szoros értelmében vett betegség, hanem az MDR1 gén mutációja. Az MDR1 gén P-glikoproteint kódoló gén, mely segítségével a vér-agy gáton átjutó bizonyos gyógyszerek toxikus anyagai ki tudnak választódni, és így nem halmozódnak föl az agyban. Az MDR1 gén mutációja esetén ez a fehérje nem képes termelődni, aminek következtében a toxikus szerek az agyban felhalmozódva mérgezést idéznek elő és neurológia tüneteket okoznak (pl.: remegés, szédülés, légzési nehézség, erős nyálzás, mozgáskoordinációs problémák, eszméletvesztés, halál). Azok a kutyák, akik ezt a hibás gént hordozzák, teljesen egészséges életet élnek, csupán olyan hatóanyagú gyógyszerekkel és féreghajtó készítményekkel kell kezelni őket, amik nem okoznak problémát náluk.

A csípő- és könyökízületi diszplázia előfordulása nem kimondottan jellemző a fajtára, szerencsére ritkán fordul elő.

Az egészségügyi szűrések fontossága:

A fentebb említett betegségek ma már genetikai tesztekkel vérből vagy nyálból kimutathatók, és a felelősségteljes tenyésztő az eredmények figyelembevételével dönt a párosításokról. Mivel a rövid szőrű collie viszonylag kis létszámú fajta, ezért, hogy ne szűküljön be még jobban a génállománya, fontos, hogy az egészségügyi szűrések eredményeivel megfontoltan bánjunk: ne zárjuk ki az egyébként fizikailag egészséges, jó típusú, ám nem tökéletes eredményű kutyákat a tenyésztésből. Csupán figyelemmel kell lenni arra, hogy „mentes” eredményű egyeddel történjen a párosítás, így a kölykök nem lesznek betegek, hanem legrosszabb esetben is csak „hordozók”.

(Forrás: Bácskai Adrienn, Merryville Smooth Collie Kennel)

Mit tegyél, ha smooth collie-t szeretnél?

Hazánkban jelenleg kevesen foglalkoznak a fajta tenyésztésével és ritkán születnek almok, így valószínűleg várnunk kell valamennyit, ha kiskutyát szeretnénk. A fajtára nemzetközi szinten sem jellemző a túl sok alom éves szinten és szerencsére az sem, hogy törzskönyv nélküli kölykök születnének. Ennek ellenére fontos megemlíteni, hogy mindenképpen törzskönyves kiskutyát vásároljunk. A törzskönyv bizonyítja, hogy a kölyök valóban fajtatiszta és látható, hogy kik a felmenői. Ha utánanézünk a benne szereplő ősöknek, sok dologra tudunk következtetni belőle.

Számítsunk rá, hogy a tenyésztő kérdéseket tesz majd fel az érdeklődőnek, hogy lássa, megfelelő helyre kerül-e a kölyök és felmérje, hogy milyen típusú kiskutya illik a leendő gazdihoz.

A kiskutya legkorábban 8 hetesen költözhet a gazdihoz, addig a tenyésztőnél nevelkedik.

Eddigre már rendelkeznie kell a következőkkel:

 • rendszeres féregtelenítés és a korának megfelelő védőoltás(ok),
 • szemészeti szűrővizsgálat, melyet a tenyésztő általában 5-8 hetes kora körül elvégeztetett egy erre specializálódott állatorvossal,
 • törzskönyv,
 • microchip,
 • oltási könyv.

(Forrás: Bácskai Adrienn, Merryville Smooth Collie Kennel)