Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat

Nyitólap 9 Fajtáink 9 Pembroke Welsh Corgi 9 Fajtaspecifikus információk – Tenyésztési szabályzat kivonat
Melyek a Tenyésztésre kiemelt státusz feltételei?
 • CEA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
 • PRA: Mentes (Klinikai vagy genetikai vizsgálat)
 • HD: Mentes vagy majdnem mentes (A vagy B) (Klinikai vizsgálat)
 • DM*: Mentes vagy Hordozó (N/N, N/DM) genetikai vizsgálat
 • Terelő képességvizsga „megfelelt „ minősítés( NHAT) vagy terelő munkavizsga (HWT)
  vagy karakterteszt 75-100 pont között, vagy BH vizsga
 • Tenyésztésre javasolt tenyészszemle eredmény

A szülők igazolt eredményeiből egyértelműen következő „genetikailag mentes” utódoknál a szülők genetikai vizsgálatáról szóló igazolás elfogadott, nem szükséges elvégeztetni az adott vizsgálatot az utódnál is. Ezt az adatot a törzskönyvön és a származási lapon fel kell tüntetni.

Tényleg 2 fajta corgi létezik? Mi a különbség közöttük?

Valóban két fajta létezik, ha ezt a két fajtát jobban szemügyre vesszük, rá kell jönnünk, hogy nem csak a farok teszi a különbséget a pembroke és a cardigan corgi között!

Valójában két teljesen különálló fajtáról beszélünk, melyeknek más a származása, a munkaköre, az általános megjelenése, színváltozatai, feje, fülei, frontja, farka, karaktere.

Származás

A pembroke corgi a X. században alakult. Ősét, a Vallhundot a vikingek vitték magukkal Walesbe, ahol aztán spitzekkel keresztezték. A cardigan corgi 3000 éve él Walesben. A kelták hozták magukkal tacskó őseit Angliába, ahol aztán spitzekkel keresztezték. A két fajta közös őse a spitz.

Feladat

A pembroke corgi egy kis mindenes kutya, aki a farm körüli teendőket ellátta. Éber volt, figyelt, ha szükséges, jelzett. Terelgette a házi állatokat (marhákat is), mindig a gazda nyomdokaiban járt, olyannyira, hogy este a kanapén is mindig mellette volt helye.

Ezzel szemben a cardigan corgi az igazi mezei terelő feladatokat ellátó, kemény és kitartó munkakutya volt. Neki egész nap dolgoznia kellett, így kitartónak és fáradhatatlannak kellett lennie, akinek mindegy volt, hogy milyenek a talaj- vagy időjárási körülmények. A cardigan corgi tűzön-vízen át tette a dolgát.

A pembroke corginak továbbá van egy híres eredet legendája is, mely szerint a corgik a tündérek paripái, akikkel a csatákba mentek. Úgy tartják, hogy aki igazán figyelmes, az máig észreveheti a corgik hátán a tündérek kis nyergét. Ez az oka számos ábrázolásnak, melyeken a corgikat tündérekkel a hátukon lehet látni.

Általános megjelenés

A pembroke corgi egy alacsony, erőteljes kutya. Rendkívül aktív, céltudatos, érdeklődő és intelligens. Ízig-vérig igaz, hogy ők nagy kutyák kis testben. Figyelmesek és tettre készek, imádnak élni, és minden tettükkel ezt sugallják. Jellegzetes, rókára emlékeztető arckifejezésük van.

A cardigan corgi alacsony, közepesen erős felépítésű kutya jellegzetesen mély mellkassal. Első pillantásra látszik, hogy arányaiban hosszabb, mint amilyen magas. Szívós, kitartó, intelligens kutyák, akik a nap 24 órájában készen állnak bármire a gazdi kedvéért.

Színváltozatok

A pembroke corgi lehetséges színváltozatai: vörös-fehér (fawn-tól a sötét vörösig), sable, tricolor (amennyiben a cser jegyek mindenhol megtalálhatók a kutya testén, úgy a neve red headed tricolor, de ha csak a lábakon, füleknél és száj környékén fordul elő cser jegy, akkor black-headed tricolor a neve).

A cardigan corgi színskálája nagyon szerteágazó és ezért a színörökítése is bonyolult. A lehetséges színváltozatok: vörös, sable, csíkos, fekete csíkos, fekete tan jegyekkel, fekete csíkos jegyekkel, blue merle tan jegyekkel, blue merle csíkos jegyekkel cardigannal blue merle szín esetén megengedett a kék szem.

Testarányok

A pembroke corgi marmagassága 25-30 cm, súlya 10-12 kg. A martól a faroktőig mért távolság 40%-kal több a marmagasságnál.

A cardigan corgi marmagassága 26-32 cm, súlya 13-17 kg. Az ideális magasság (marmagasság) – hosszúság arány (szegycsont – fartoktő hossza): 1.8 : 1

Fülek

Szemből nézve a pembroke corgi orrvégéből a fül végekig húzott vonal egyenlő oldalú háromszöget alkot és a szemen is átvezet.

A cardigan corgi fülei a töveinél szélesebbek, és ha szemből nézve az orrból a fülek végébe vonalat húzunk, a vonal alá kell, hogy essen a fül nagyobbik része.

Front, mellkas, mellső végtagok

Pembroke corgi esetében gondoljunk egy csúcsát lefelé tartott tojás alakjára. Pontosan ilyen alakú a pembroke corgi mellkasa, melyet a mellső lábak fognak közre, mintegy becsomagolva azt. A mellső lábak teljesen párhuzamosak, a mancsok oválisak.

Cardigan corgi esetén a mellkas forma éppen az ellenkezője. Képzeljünk el egy tojást, melynek csúcsa felfelé áll. Ezt a formát a mellső lábak csak úgy tudják körülölelni, ha a könyökök beljebb kerülnek, mint a csukló. Ennek a következménye az, hogy a mancsok 30%-kal kifelé fordulhatnak. A mancsok alakja hosszúkás, gondolván az eredeti munkakörükre. Nekik minden fajta talajon tudniuk kellett mozogni, így a hosszúkás mancsok voltak kedvezőbbek.

Farok

A pembroke corgi születhet farokkal és farok nélkül is. Utóbbi sajnos nagyon ritka jelenség. Miután vágni nem lehet már, így jellemző, hogy a pembroke corgiknak van farkuk, melyet miután ők dominánsak, szívesen emelnek magasra. Ez nem lehet hiba, hiszen a fajta sosem volt szelektálva faroktartásra. A cardigan corgik csak farokkal születhenek.

Fajtacsoport

A két fajta az I. fajtacsoport két legkisebb tagja, intelligenciájuk, figyelmességük, jóindulatuk közös jellemzőik. Sokan gondolják úgy, hogy öreg korukra corgit szeretnének társnak, mert könnyebb velük, de ez ebben a formában nem igaz. A corgik nagy kutyák kis testben és folyamatos foglalkozásra vágynak. Aktív, pörgős, szívós kutyák hatalmas alkalmazkodó készséggel és óriási szívvel. Nagyon jó a probléma megoldó képességük, rendkívül gyorsan tanulnak, emiatt a világ kutyafajtáinak IQ listáján is nagyon előkelő helyen szerepelnek. Minden nap mosolyt csalnak az ember arcára, igazi jelenségek, akikkel élmény az élet!

Hogyan ápoljam a corgi szőrét?

A corgiknak dupla bundája van, ezért az ő szőrük is ápolásra szorul.

Mit is takar ez a kifejezés?

A dupla bunda egy tömött aljszőrből és egy keményebb fedőszőrből áll. Ennek funkciója van, a kutyaszőr télen megakadályozza a túlzott lehűlést, nyáron pedig a túlmelegedést gátolja meg.

Ezt a típusú bundát szigorúan tilos vágni és nyírni! A melegítő bundájukat tavasszal levedlik, a nyári fedőszőrök szigetelnek, és védik a kutyát a nap káros sugaraitól.

A corgi szőrápolás téren mondhatni azt, hogy az „igénytelenebb” kutyák közé tartozik, mivel fésülésen kívül az ő szőrükkel nincs más teendőnk. Így ha el is viszitek kutyáitokat kozmetikushoz (ha nem otthon fürdeted, pár havonta 1 fürdetésre ajánlott), és ő felajánlja, hogy megnyírja, azonnal meneküljetek onnan, mivel az ő szőrüket szigorúan tilos megnyírni, illetve nem ajánlott az úgynevezett trimmelő fésük használata sem, mivel ezek a típusú fésűk elvágják a fedő szőrt (furminátor, zorro kefe, stb.) amitől kutyánk szőre száraz, fénytelen és töredezett lesz sok használat után.

Akkor hogyan is tartsuk kordában a szőrüket?

Erre a legegyszerűbb módszer a gyakori fésülés. Lehetőleg egyenes fogazatú fésűvel, vagy ha már nagyon csomós a szőre, akkor ajánlatos a filcbontó kefe használata. A gyakori fésülés alatt a heti rendszerességű fésülést értem.

A corgik bundája öntisztuló, így egy bizonyos idő után lepereg róluk a kosz – bírjuk kivárni -, de ha esetleg van otthon csapatótok akkor azzal nagyon könnyen tudtok segíteni nekik a tisztulásban, fürdetés nélkül.

Ha fürdetésre kerül a sor, akkor csakis a legjobb minőségű kozmetikumokat ajánlom, mert a nem megfelelő sampon választás szintén nagy károkat tud okozni, csak úgy, mint a nem megfelelő fésű választása.

Egy biztos, ha corgit választasz társadnak, barátkozz meg az állandó szőr jelenlétével, mert minden igyekezet mellett is fogsz találni egy jó adag szőrt a lakásban, ruhádon és egyéb helyeken. Én ezt csak úgy hívom, corgi glitter.

Ha a kutyád a kelleténél jobban hullajtja a szőrét, lehet érdemesebb mélyebben utánanézni a dolgoknak, mert akár a nem megfelelő táplálék választás miatt is lehetnek szőr- vagy bőrproblémák is, illetve állatorvoshoz fordulni, mert szervi problémára is utalhat.

Bátran fordulj a tenyésztődhöz, ha úgy érzed megakadtál és tanácstalan vagy, ő biztosan segíteni fog neked abban, hogyan tartsd kordában kutyád szőrét, illetve milyen kozmetikumokat használj, amivel akár otthon te is nyugodt szívvel ápolhatod kutyád bundáját.

Melyek a corgik hivatalos színváltozatai?

A welsh corgi pembroknál alapvetően 5 különböző árnyalatot különböztetünk meg.

 • Vörös
 • Vörös-fejű tricolor
 • Fekete-fejű tricolor
 • Sable
 • Fawn
A vörös vagy vörös-fehér

A leginkább elterjedt színváltozat. Színezete az egészen halványtól a mélyebb vöröses árnyalatig terjedhet. A vörös-fehér corgiknál, a fehér rész nem dominálhat az arcon és a test többi részén is csak megszabott mértékig jelenhet meg. A standardtől eltérő dolgok mind színhibának minősülnek, ami sajnos a tenyésztésből kizáró tényező.

Vörös-fejű tricolor, azaz Red-headed tricolor (RHT)

A vörös-fehér után a leggyakoribb színváltozat, a vörös-fejű tricolort néha nyerges tricolornak is nevezik (saddle back), mivel a fekete jegyek a testen egy nyereghez hasonlítanak. Az RHT corgiknál a fejtető, a szem körüli rész és a fül minden esetben vörös, illetve előfordulhatnak, úgynevezett faktoros egyedek akiknél megjelenhet némi fekete szín a fejtetőn, de nem lehet hangsúlyos a vörössel szemben.

Fekete-fejű tricolor, azaz Black-Headed Tricolor (BHT)

A fekete-fejű tricolor corgik is a ritkább színváltozatok közé tartoznak. Érdekességük, hogy míg a vörös-fejű tricolorok egész életük során „fakulnak”, addig a fekete-fejű tricolorok színe nem változik.

Főbb jellemzői, hogy a fej tetején, a füleken és a szem körül maszkos megjelenést kölcsönöz arcuknak. A BHT corgiknál a fül csúcs is fekete marad.

Sable

A sable szín az egyik legritkább színváltozat, öröklődési mechanizmusa a mai napig nem megfejtett. A sable corgiknál az alapszín vörös-fehér azonban a szőr végek felé sötétedik és akár fekete is lehet. Ebben az estben megkülönböztetünk part sable, illetve full sable corgikat.

A part sable corgiknál a jegyek a hátvonalon jelennek meg, a fej vörös marad, esetleg még a fülön láthatunk fekete vagy sötét szőrszálakat.

A full sable színváltozatnál a fejen is megjelennek a sable jegyek (un. skullcap) és a test többi részén is (hát, farok). A sable színváltozatnál előfordulhat, hogy az alapszín nem egészen vörös, hanem inkább barnásabb árnyalatba megy át.

Fawn

A vörös-fehér színváltozat egy világosabb árnyalata. Sosem lehet túl világos/fehér, a vörös jegyeket mutatnia kell, csak nem olyan intenzitással.

Bármilyen színbeli eltérések a standard szerint a tenyésztésből kizáró tényezők. Sajnos vannak cross-breed egyedek, amikor más kutyák színváltozatait, leginkább cardigan corgikét próbálják a pembroke színei közé keverni. Ilyenkor jelennek meg a merle pembroke corgik, amik hivatalosan nem léteznek, és nem elismert színváltozata a corgiknak. Ha valaki ilyen kicsiket árul, óvakodjunk tőle, mert garantáltan nem fajtatiszta kutyát fogunk vásárolni.

Melyek a corgi szőrváltozatai?

A cardigan és a pembroke corgi is dupla szőrűek, azaz aljszőrük és fedőszőrük is van. Az aljszőr évente két alkalommal kihullik, ezt hívjuk nagyvedlésnek, ez általában tavasszal és ősszel következik be. Év közben is van valamennyi szőrhullás, ezért a porszívót nem érdemes nagyon elpakolni.

Mindkét fajtában előfordulhat fluffy, azaz hosszú szőrű változat. Ilyenkor sokkal hosszabb szőre nő a kutyának, mely puhább és filcesedésre hajlamos, ugyanakkor meseszép. Genetikai teszttel a hosszú szőr hordozás kiszűrhető és elkerülhető, ugyanis tenyésztés szempontjából sajnos nem jelent előrelépést, mert ez nem elfogadott szőrváltozat.

Mitől függ, hogy van-e farka a corginak vagy sem?

Ha cardigan corgiról beszélünk akkor minden esetben van farok.

Ha pembroke-ról, akkor felmerülhet a fenti kérdés. A pembroke corgiknak évszázadokon át vágták a farkát két okból kifolyólag: az egyik az, hogy villámgyorsan cikáznak a marhák között, de a farkuk veszélyes lehet, mert ha arra rálépnek, akkor ott összetaposhatták őket a több száz kilós jószágok; a másik ok pedig az, hogy a farmok körül mindig sok volt a róka, melyek az állatokat akarták levadászni. A rókákat azonnal kilőtték, ha meglátták, de mivel egy farokkal rendelkező vörös-fehér corgi távolról nagyon könnyen összekeverhető a rókával, így ők is veszélyben voltak, ezért levágták a farkukat, így a farmok tulajdonosai már távolról is tudták biztosan, hogyha nem látnak farkat, akkor a kutyájuk van a távolban és nem szabad lőni.

Az állatvédelmi törvények 2008-ban betiltották a kutyák fülének és farkának vágását, így ma már az Európai Unióban ez a tett bűncselekmény. A pembroke corgik viszont nagyon ritkán, de születhetnek farok nélkül is. Ehhez az egyik szülőnek mindenképpen természetesen farok nélkülinek kell lennie, és a természetesen farok nélkül születő corgik ezen tulajdonságukat tovább tudják örökíteni. Így azok a corgik, melyek farok nélküliek ma, azok vagy olyan országból származnak, ahol nem tiltott a vágás vagy farok nélkül születtek, mert egyik szülőjük természetesen farok nélküli, azaz natural bobtail (természetesen rövidfarkú).

2 természetesen farok nélküli corgi párosítása azonban tilos, mert sok gerincproblémát okoz a kölyköknél.

Hogy tartsuk a corgit a növekedési szakaszban?

A corgi hosszú gerince miatt a növekedési periódusban a sok lépcsőzés tiltott.

A csúszós padló maximálisan kerülendő, rajta a fejlődésben lévő kölyök sokszor megcsúszik, nem tud kényelmesen felállni, ízületeit felesleges terhelésnek teszi ki.

Az ugráltatások 1 éves kor alatt tilosak! Számtalanszor látunk videot arról, hogy a lelkes gazdi magasra emeli a játékot és a kiskutya boldogan ugrál érte. Nagyon hibás dolog! Egyrészt nagyon könnyen esnek így a hátukra, másrészt a csípőjüket ismét felesleges terhelés éri. Kanapéra ugrálás ugyanez…

A corgik nagyon hajlamosak az elhízásra. Mivel gyakorlatilag mindig éhesek, rettentő nehéz megállni, hogy az ember ne adjon nekik falatokat. Márpedig a normál étrendjük mellett a plusz jutalomfalatok már mind plusz súlyt okoznak. Így a napi jutalmazást bele kell kalkulálni a napi etetési mennyiségbe, mely alapvetően nem sok. Egy corgi, mely túlsúlyban nő fel feleslegesen terheli gerincét, ízületeit, csípőjét.

Milyen genetikai betegségekre hajlamos a corgi?

A corgikat több genetikai betegség is érinti. Néhány betegségre van már elérhető genetikai szűrés, ezeket a teszteket nagyrészt vérből vagy nyálból végzik el. Számos labor foglalkozik a tesztek elvégzésével világszerte, a mi döntésünk mely labor mellett tesszük le a voksunkat, ha szeretnénk kideríteni, hogy szeretett kedvencünket érinti/érintheti-e valamelyik betegség, mely genetikai úton öröklődik.

Egy felelős tenyésztő ezeket a betegségeket figyelembe veszi, és állományát a lehetőségekhez mérten szűreti is, azonban nem szabad elfelejtünk, hogy a szűrések eredményei csak iránymutatók.

A leggyakrabban elvégzett genetikai vizsgálatok

DM – Degenerative Myelopathy

A Degeneratív Myelopátia, az elsősorban idősebb kutyák progresszív gerincvelő betegsége, szokták az emberi sclerosis multiplex megfelelőjének is hívni.

A betegség számos kutyafajtát érint (eddig 43 fajtában azonosították, főleg németjuhász, pembroke- és cardigán corgi, boxer, rhodéziai ridgeback). Eleinte izomgyengeséget okoz koordinációs zavarokkal (ataxia) vagy a koordináció hiányával, ez úgy is tűnhet, mintha arthritis lenne. Húzza az egyik, majd mindkét hátsó lábát, így a körmök lekopnak, lépés közben a hátulsó lábak keresztezik egymást, így az állat gyakran felborul.

Főleg lépcsőn és csúszós felületen érzékelhetőek először a járásnehézségek. Ezután fokozatosan lebénulhatnak a hátsó lábak. A betegség előrehaladtával megjelenik az inkontinencia, az egyensúlyzavar, majd a mellső lábakon is izomsorvadás lép fel, végül a légzési izmok is lebénulnak, így szükséges az eutanázia.

A betegség lefolyása lassú, de nagyon változó. A kutya lebénulhat néhány hónapon belül (lefolyása jellemzően 6 hónap – 1 év), de kb. maximum 3 évig élhet a betegséggel. Jellemzően 8-14 éves kor között jelenik meg, bár a kezdeti tüneteket már 5 éves kutyáknál is felfedezték.

A tudomány legújabb állítása szerint ez egy autoimmun betegség, a kutya immunrendszere megtámadja a központi idegrendszer sejtjeit. A betegség további jellemzője, hogy nem fájdalmas.

Újabban genetikai szűréseket végeznek a mutáns deformáció kimutatására. Ennek eredménye lehet:

Normal/Normal (N/N), azaz mentes

A kutyában nem található meg a mutáns degeneráció, DM nem fog kialakulni nála. Ez a teljes populáció körülbelül 15%-a.

Normal/Abnormal (N/A), azaz hordozó

A kutyában megtalálható a mutáns degeneráció, de nem fejlődik ki nála a betegség.

Abnormal/Abnormal (A/A), azaz érintett vagy terhelt

A kutyában megtalálható a mutáns degeneráció, és kialakulhat nála a betegség, de nem minden érintett kutyánál alakul ki a betegség.

Amerikai kutatások szerint a leginkább érintett fajták közé sorolható a corgi, az állomány több mint 80%-a hordozó vagy terhelt erre a betegségre.

forrás: https://pumik.hu/degenerativ-mielopatia/

vWD – Von Willebrand

A Von Willebrand kórképében a kutya szervezetéből hiányzik az az anyag, amely segítségével a vérlemezkékből vérrög képződik, és stabilizálja a VIII. faktort a véralvadás folyamatában.

Ez az anyag, az úgynevezett von Willebrand-faktor. A vér hiányos alvadása miatt a Von Willebrand-betegségben szenvedő kutyák sérülés után túlzottan véreznek; ez hasonló az emberi hemofíliához (vérzékenység).

A fő tünet a jelentős vérzés, mely sebesülés vagy műtét során fordul elő. Ezekben az esetekben a véralvadás egyszerűen nem a normális idő alatt zajlik le, és a vérzés kiterjedhet.

A Von Willebrand-szindrómában szenvedő kutyánál kialakulhat orrvérzés vagy fogínyvérzés, illetve előfordulhat még a gyomorban vagy a belekben is, ilyen esetekben a széklet lehet véres, fekete és kátrányos. A kutyák vizeletében is megjelenhet vér. Ízületi vérzések is előfordulhatnak, az ízületi gyulladáshoz hasonló tüneteket okozva.

A Von Willebrand-szindróma diagnózisánál a Von Willebrand faktor előfordulását vizsgálják a vérben.

A betegségben szenvedő kutyák kezelés nélkül elvéreznek a műtét után vagy akár olyan sérülés során is, amit normál esetben kevésbé életveszélyes sérüléseknek tekintünk.

forrás: https://www.haziallat.hu/kutya/betegseg-gyogyitas/von-willebrand-kor-betegseg-kutya-verzekenyseg/2986/

 EIC – mozgás kiváltotta összeomlás

A kutyáknál öt-húsz perces erős vagy közepesen erős fizikai megterhelést követően lép fel „reszketeg” járás, izomgyengeség a hátsó végtagokon, majd a hátulja járásképtelen lesz.

Ez 1-2 perc múlva átterjedhet a mellső végtagokra is, majd bekövetkezik a teljes összeomlás, ami 5-10 percig tart, de általában 30 perc múlva már teljesen egészségesnek látszik a kutya, mozgása koordinált lesz, viszont esetenként, előfordulhat, hogy egy-egy ilyen epizód – amikor a magas láz miatt felhevült szervezet a keringés teljes összeomlásához vezet -, akár halálos kimenetelű is lehet!

Ez a fajta betegség leginkább a retrivereket sújtja, de corgikban is mutatták már ki.

forrás: https://ebadta.hu/cikkek/tanacsok-kutyatartoknak/az-eic-mozgas-kivaltotta-collapsus-betegseg-labrador-kutyaknal-c-5-a-32

PRA- Progresszív retina atrófia

Jelenleg corgiknál az egyetlen olyan szembetegség. aminek genetikai szűrése elérhető, a többi szembetegségre csak klinikai szűrések vannak.

A retina atrófia, azaz PRA, a szem ideghártyájának (retinájának) úgynevezett degeneratív, öröklődő betegsége, amely előbb vagy utóbb vaksághoz vezet. Kutyákban és macskákban is előfordul. Az elsőként leírt, veleszületett szembetegségek közé tartozik: 1911-ben gordon szetterekben figyelték meg először ezt a kórképet.

Azóta több mint ötven kutyafajtában vált részleteiben is ismertté e betegség, annak fejlődésmenete és fajtabeli tulajdonságai. Ez utóbbit azért fontos hangsúlyozni, mert az egyes kutyafajtákban fajtára jellemző módon és korban jelentkeznek az első tünetek, illetve a betegség lefolyása is különböző.

Régebben aszerint történt a PRA klasszifikációja, miszerint megkülönböztetünk fiatal életkorban jelentkező és gyors lefolyású, illetve idősebb korban előforduló lassú lefolyású kórformát.

A betegség felosztása, a jelenlegi megközelítésben más módon történik: főképpen az ideghártyát alkotó úgynevezett fotoreceptorok elváltozása alapján.

forrás: http://allatorvos.net/szakteruleteink/szemeszeti-szakrendeles/szemeszeti-betegsegek-tajekoztatoi/retina-atrofia/

Vigyázz, nehogy internetes átverés áldozata legyél!

Corgit csak megbízható helyről vegyél, ahol van mögötte egy felelős tenyésztő! Aki jófogason hirdet vagy hasonló helyeken, az biztosan nem a megfelelő forrás.

Miért mondjuk ezt?
Azért, mert mindenki minket talál meg abban az esetben, ha valahol “bevásárolt” egy corgit, amivel baj lett. Tőlünk kérdezik meg, hogy mit lehet tenni most, mert ahonnan vették, ott nem veszik már fel a telefont, nem válaszolnak az üzenetekre vagy nincs is kivel beszélni, mert a közvetítő eltűnt, a kutya származása pedig ismeretlen vagy egyszerűen csak lerázták őket. Minket kérdeznek meg, hogy az ő kutyájuk miért nem nőtt meg; hogy az ő kutyájuk miért lett csámpás; miért nem nőttek ki a fogai; miért hullik a szőre megállás nélkül és vannak szőrhiányok szerte a testén; hogy az ő kutyájuk miért halt meg 3 hónaposan és egy másik esetben félévesen; hogy az ő kutyájuk miért nem hasonlít a corgira; hogy az ő kutyájuk miért nem érkezett meg egy ismeretlen kereskedőtől, akinek fizettek és aki biz’ Isten ígérte, hogy hozza a megrendelt kutyát; hogy a kutya hamis papírokkal érkezett, mert a kutya sokkal fiatalabb, mint amit az útlevele mutat; hogy a kutyához nem kaptak semmilyen tanácsot, fogalmuk sincs mivel kellene etetni, hogy kellene nevelni, mikor kellene ivartalanítani; hogy valójában fogalmuk sincs a kutya származásáról mert egy kereskedő hozta Oroszországból, aki nem elismert szervezet származási lapjával adja tovább a kölyköket, ergo a származásuk teljesen ismeretlen stb. stb.; és egyáltalán a kutyák mögött nincs egy ember, nincs senki aki garanciát, felelősséget vállalna és aki tanácsokat adna. Az, hogy egészségügyi szűrései nincsenek a szülőknek, arra csak legyintenek, hogy nem is kell vagy azt hazudják, hogy mindenmentes, ami kizárt. Érdemes ilyen esetben elkérni bizonyításként a másolatot és azonnal kiderül, hogy nincs mit küldeni.

Egy tisztességes tenyésztő odafigyeléssel tenyészt, fontos neki, hogy hova kerül a kiskutyája. Szívesen tartja a kapcsolatot a gazdákkal és boldogan osztja meg tapasztalatait és tanácsait, hogy a tőle származó kiskutya a lehető legproblémamentesebben tudjon fejlődni és tökéletes társa lehessen családjának. Egy tenyésztő 15 év múlva is úgy fog ránézni az általa tenyésztett kutyára, mint a gyerekére, akinek végigcsodálta a szemnyitását, az első lépéseit és el is várja a kapcsolattartást.

Mit tegyél, ha corgit szeretnél?

Elsősorban légy türelmes. Kevés igazi tenyésztő van és kevés kiskutya.

Mi, a corgi tenyésztők egy csoportja nagyon jó barátságot ápolunk egymással, segítjük és ajánljuk egymást, ha valamelyikünknél van kiskutya.

Ne jelentkezz be itt is, ott is kiskutyáért, mert ez kellemetlen helyzeteket szülhet, és úgyis kiderül.

Vedd fel a kapcsolatot azzal, akitől elsősorban szeretnél kiskutyát, és ha nála nincs elérhető kiskutya, akkor hidd el, fog ajánlani mást, akinél van.

Légy előrelátó, mert ritkán van olyan, hogyha jelentkezel, akkor éppen van elvihető kiskutya. Szinte biztos, hogy várnod kell majd. Kövesd a tenyésztő kéréseit, érdeklődj újra akkor amikor kéri, illetve próbáld a személyes találkozást megvalósítani, mert ismeretlennek egy telefon alapján senki nem szeret kiskutyát adni.

Ha levelet írsz, számolj be az életkörülményeidről. Próbáld meg bemutatni azt, hogy a kiskutya hova kerülne, hogy telik egy átlagos napod, miért szeretnéd, hogy corgid legyen, mikor lenne aktuális részedről, van-e kutyás tapasztalatod, és hogy képzeled el a közös életeteket. Ezek mind nagyon sokat segítenek a tenyésztőnek abban, hogy megtalálja az életetekhez leginkább illő kiskutyát. Van olyan kölyök, aki aktívabb, van aki bújósabb, van aki dominánsabb, van aki lustább… nem mindegy, hogy milyen élethelyzetbe melyik karakter kerül. Mi megfelelő információk ismeretében nagyon megfelelően tudjuk összepárosítani a kicsiket a leendő családjukkal.